reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’nın alkol ithalatı yüzde 40 azalabilir

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’nın alkol ithalatı yüzde 40 azalabilir
reklam

Rublenin devalüasyonuna yol açan jeopolitik gerilimler ve lojistik sorunlarının Rusya’ya yapılan alkol ithalatının yıllık yüzde 20 ila 40 oranında düşmesine neden olabileceği konuşuluyor.

Kommersant gazetesi tarafından yayınlanan habere göre bu durumun 2014 krizinin sonuçları ile karşılaştırılabilir olacağı vurgulanırken, distribütörlerin tedarikçilerle yeni lojistik rotaları ve ithal ürün tedarikçilerini değiştirmek için şimdiden çalıştıkları belirtildi.

Rusya’da alkollü içecek distribütörü Ladoga’nın geliştirme direktörü Dmitry Isachenkov, Güney Amerika, Afrika ve komşu ülkelerden gelen şarapların payında artış beklerken, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlaması nedeniyle jeopolitik durumun karmaşıklığı, rublenin devalüasyonu ve lojistikle ilgili problemlerin Rusya’ya yapılan alkol ithalatında yıllık bazda yaklaşık yüzde 40’lık bir düşüşe yol açacağına inanıyor.

WineRetail bilgi merkezi başkanı Aleksandr Stavtsev, 2008 ve 2014 krizlerinin başta şarap olmak üzere ithal edilen alkol pazarında daralmaya yol açtığını belirtirken, “Talepte yüzde 40’lık bir düşüş muhafazakar bir tahmin. Daha fazla talep düşüşüyle de karşılaşabiliriz” diye konuştu.

Ocak-Kasım 2021 sonuçlarına göre Rusya’nın sert alkollü içecek ithalatı yüzde 19,73 artarak 8,2 milyon dekalitreye ulaşırken, şarap ithalatı ise yıllık bazda yüzde 6,6 artarak 30,08 milyon dekalitreye ulaşmıştı.

Rusya’ya alkollü içecek ithalatındaki zorluklar, 2022’nin başlarında, Letonya-Rusya sınırında mal birikmesi nedeniyle birlikte teslimat süreleri ve tarife artışlarının desteğiyle zaten Ukrayna’daki askeri operasyondan önce başladığı bilinirken, şubat sonuyla mart başında rublenin düşmesinden sonra ithalatçıların satışları birkaç gün askıya aldığı da kaydedildi.

Sonuç olarak tedarikçilerden ithal edilen alkollü içeceklerde fiyat artışları yüzde 15 ila yüzde 100 oranlarında gerçekleşirken, ayrıca Chivas Regal, Jameson, Absolut, Ararat markalarını birleştiren Pernod Ricard ve Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys markalarına sahip alkollü içecek üreticisi Diageo dahil olmak üzere bir dizi küresel şirket, Rusya’ya teslimatları askıya aldı.

Son olarak, ABD’nin de Rusya’ya yönelik yaptırımlar çerçevesinde ülkeye alkol tedarikini yasakladığını hatırlatan Kommersant gazetesi, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin de fiyatı 300 Euro’yu aşan alkol tedarikini yasakladığını bildirdi.

Rusya’da şarap distribütörlüğü yapan Fort’un genel müdürü Aleksandr Lipilin, Fransa ve İtalya’dan bazı üreticilerin ürün tedarik etmeyi reddettiğini vurgularken, lojistik ve ödemelerdeki zorluklar nedeniyle ithalatın doğal olarak azaldığını söylüyor.

 Ancak şirketin ithalatın yüzde 75-80’ini elinde tutmayı beklediğini de aktaran Lipilin, “Yabancı tedarikçilerimizin yüzde 75’i Rusya ile çalışmaya devam etmeyi kabul ediyor. Şirket ayrıca Şili, Arjantin, Güney Afrika ve Ermenistan’dan yeni üreticiler arıyor” ifadelerini kullandı.

Lipilin, bununla birlikte Rusya sınırlarındaki gümrük noktalarında ürün sevkiyatı yapan TIR’ların hala birkaç gün kuyrukta beklediğini belirtirken, zaten pandemide büyük sıkıntı yaşanan konteyner ile gemi taşımacılığındaki sorunların Ukrayna kriziyle birlikte iyice kronik bir sorun haline geldiğini sözlerine ekledi.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.