Dün, 30 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Lavrov, Ukrayna ile İstanbul’daki müzakerelerin sonuçlarını «olumlu» değerlendirdi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile dün yapılan müzakerelerin sonuçlarının «ileriye dönük olumlu gelişme» olduğunu söyledi.
Lavrov, Çin’in Anhui eyaletindeki Tunşi kentinde gazetecilere Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul’da dün yapılan müzakereleri değerlendirdiği konuşmasında, “Nihai sonuca ulaşmadık, ancak İstanbul’da dün yapılan müzakerelerin sonuçlarını ileriye dönük olumlu gelişme olarak değerlendiriyoruz» ifadelerini kullandı.
Medinsky: Ukrayna, Rusya’nın en temel şartlarını kabul etti
Ukrayna ile sürdürülen müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinsky, federal TV kanalı Rossiya 24’e verdiği demecinde, Kiev’in Rusya’nın temel taleplerini esasen kabul ettiğini söyledi.
Kiev’in NATO’ya katılmayı reddetmeyi, ülkenin bağımsız statüsünü ilan etmeyi, nükleer silah barındırma ve üretimini reddetmeyi kabul ettiğini vurgulayan Medinsky, bu tekliflerini İstanbul’daki görüşmelerde kağıda dökerek Rus tarafına ilettiklerini söyledi.
Ukrayna’nın gelecekte Rusya ile normal ilişkiler kurmak istediğini aktaran Medinsky, «Ukrayna tarafı, İstanbul’da Rusya ile gelecekte normalleşme ve iyi komşuluk ilişkileri kurmak için bir dizi önemli koşulu yerine getirmeye hazır olduğunu ilk kez yazılı olarak kaydetti.” dedi.
Peskov, İstanbul görüşmeleri hakkında ne düşünüyor?
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, İstanbul’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna görüşmelerinin henüz çok umut verici olmadığını belirtirken, en önemli gelişmenin Ukrayna tarafının nihayet isteklerini net bir şekilde formüle ederek müzakere masasına oturması olduğunu söyledi.
“Ukrayna tarafı en azından somut olarak formüle etmesi ve önerilerini kağıda dökmeye başlaması bizim için çok olumlu. Şimdiye kadar bunu başaramamıştık. Öte yandan anlaşmaların kağıda dökülmesi için daha uzun bir yol var” diyen Peskov, tarafların müzakerelerde ilerleme kaydettiğini tam olarak söylemenin imkansız olduğunu vurguladı.
İngiltere, Ukrayna’da ateşkes sağlansa bile Rusya’ya yönelik yaptırımları kaldırmayacak
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların ateşkes sağlansa bile kaldırılmayacağını bildirdi.
Johnson, “Ayrıca, dünyadaki hiçbir dostumuz ve ortağımız tarafından yaptırımlarda geri adım atılmamasını sağlayacağız. Aslında, Vladimir Putin üzerindeki ekonomik baskıyı artırmamız gerekiyor ve ateşkes olduğu için herhangi bir yaptırımın kaldırılması kesinlikle akıl almaz. Bence bu kesinlikle düşünülemez.” ifadelerini kullandı.
Polonya Rusya’dan petrol ithalatını sona erdiriyor
Polonya, Rusya’dan tüm petrol ithalatını 2022’nin sonuna kadar sona erdirmek için atacağı adımları duyurdu.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, düzenlediği basın toplantısında, Polonya’nın Rus petrolüne bağımlılığını büyük ölçüde azalttığını ve Rus enerji kaynaklarından kurtulmak için Avrupa ülkeleri arasındaki en radikal planı başlattığını söyledi.
Petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirin Rusya’yı beslediğini ifade eden Morawiecki, Polonya’nın Rusya’dan enerji konusunda bağımsız olmak için adımlar atacağını, tüm petrol ithalatının 2022 sonuna kadar sona erdirileceğini, doğal gaz ithalatının da mayıs ayında kesilmesinin beklediğini bildirdi.
Putin, Scholz ve Draghi ile doğal gaz ticaretinde rubleyle ödeme sistemini ele aldı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile telefonda görüşerek, doğalgaz ticaretinde rubleyle ödeme sistemini ve İstanbul’da Ukraynalı temsilcilerle yapılan müzakereleri istişare etti.
Volodin, ihracatta rubleyle ödeme uygulamasının genişletilmesini önerdi
Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya’nın ihracatında ödemelerin rubleyle yapılması uygulamasının genişletilerek doğalgazla birlikte tahıl, petrol ve kereste ürünleri için de sağlanmasını önerdi.
Kişisel Telegram hesabında açıklama yapan Volodin, “Avrupa devletleri, ruble cinsinden ödeme yapmak için tüm pazar fırsatlarına sahiptir. Bunda bir trajedi yok. Para varken mal alınamaması ise tam bir trajedi. Benzin almak istiyorsanız ruble arayın!” ifadelerini kullandı.
Duma Başkanı, doğalgaz ödemelerinde para birimini rubleye çevirme kararının genişletilmesi gerektiğini vurgularken, rubleyle ticarete uygun ihracat ürünleri listesine tahıl, bitkisel yağ, gübre, kereste ve metal ürünlerinin de eklenebileceğini söyledi.
Rusya, Türkiye ile tahıl ihracatında rubleyle ödemeye geçmek istiyor
Ülkenin en büyük tahıl ihracatçılarını çatısı altında toplayan Rusya Hububat İhracatçıları Birliği, Rusya Merkez Bankası’ndan ihracat ödemelerindeki riskleri en aza indirecek önlemler geliştirmesi için öneri mektubu gönderdiğini açıklarken, birliğin teklif ettiği girişimler arasında özellikle Türkiye gibi en büyük tahıl alıcıları için ruble ile ödeme imkanının kolaylaştırılması yer alıyor.
Birlik, Rusya’nın kısa vadede en azından ticarette ulusal para birimlerine geçmeye hazır olan Türkiye ile çalışabileceğini vurguladığı mektubunda, Merkez Bankası’ndan Rus tahılının yabancı alıcılarının ihracat sözleşmeleri kapsamında ruble olarak ödeme yapma olasılığını araştırmasını istedi.
Moskova ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi neredeyse yüzde 67 arttı
Başkent belediyesine bağlı Moskova İhracat Merkezi verilerine göre, 2021 yılında Türkiye ile ticaret hacmi bir önceki yıla kıyasla yüzde 66,7 artışla 14,8 milyar doları aştı.
Moskova’nın Türkiye’ye ihracatının özellikle mühendislik ürünlerine taleplerdeki artış sayesinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin özellikle mekanik ekipman ve makinelere olan ilgisine dikkat çekti.
Moskova’nın Türkiye’ye emtia ve enerji dışı mal ihraç eden ilk beş Rus ülkesi arasında yer aldığını vurgulayan Yefimov, başkentin Türkiye’ye yapılan tüm ihracatta yüzde 7,5’lik pay sahibi olduğunu, Türk ortaklardan gelen taleplerdeki artış sayesinde de ihracat hacimlerinin yükseldiğini ifade etti.
Moskova’nın Türkiye’den ithalat hacmi ise 2021’de 2,5 milyar dolara ulaştı.
Rusya’da kritik altyapılarda yabancı yazılım kullanılması yasaklandı
Rusya’da devlet kurumlarının kritik altyapılara yönelik yabancı yazılım satın alması ve 2025’ten itibaren de kritik altyapılarda yabancı yazılım kullanması yasaklandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ülkede yabancı yazılım kullanımına çeşitli yasakların getirilmesine dair imzaladığı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlandı.
Rossiya Havayolları, tüm uçaklarının tescilini yerlileştirdi
Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot’a bağlı Rossiya Havayolları, filosunda bulunan 125 uçağını Rusya’da tescil ettirdiğini duyurdu.
Şirket, Rossiya filosunda 68 adet Sukhoi SSJ100 yerli uçağı bulunduğunu vurgularken, Rusya’nın en fazla yerli uçağa sahip olan havayolu şirketi konumunda olduğunun da altını çizdi.
Güney Osetya, referandumla Rusya topraklarına katılmak istiyor
Güney Osetya lideri Anatoly Bibilov, bölgenin Rusya Federasyonu topraklarına katılma niyetini açıkladı.
Bu süreci başlatmak için yakında yasal adımları atacaklarını söyleyen Bibilov, referanduma gitmeyi planladıklarını iletti.