Dün, 4 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kremlin, Ukrayna’nın müzakerelerdeki konumunu tutarsız olarak nitelendirdi
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın Kiev’in müzakere sürecinden çekilme arzusuna ilişkin sinyaller aldığını kaydederken, Ukraynalı müzakerecilerin tutarsızlığının Rusya tarafından çeşitli düzeylerde defalarca dile getirildiğini söyledi.
Gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında Ukrayna tarafının müzakerelerden çekilme sinyalleri verdiği ile ilgili iddiaları yanıtlayan Peskov, müzakerelerde Kiev tarafının tutarsızlığının devam ettiğini belirterek, “Henüz tam tersi bir dinamik göremedik. Ukrayna tarafının tutarsızlığı tarafımızca zaten çeşitli düzeylerde defalarca dile getirildi. Her gün pozisyon değiştiriyorlar ve müzakerelerle ilgili bu tür açıklamaları çok yanlış” diye konuştu.
Peskov, Kremlin’in Ukraynalı müzakerecilerin bu kadar tutarsız bir pozisyona sahip olmalarından dolayı müzakerelerin gidişatı ile ilgili olumsuz bir tutumu olduğunu vurgularken, “Bu durum, bizde müzakere sürecinin bir şekilde başarıyla sonuçlanabileceğine dair güven uyandırmıyor” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Ukrayna’ya 9 Mayıs’ta savaş ilan edeceği iddiası saçma
Peskov, Batılı yayın organlarının 9 Mayıs’ta Rusya’da genel seferberlik ilan edebileceklerine dair haberlerinin “tamamen bir saçmalık” olarak nitelendirirken, Rusya’nın 9 Mayıs’ta Ukrayna’ya savaş ilan edebileceğine dair saçma sapan haberlerin dikkate alınmaması gerektiğini vurguladı.
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Lavrov’dan özür dilemesini istedi
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Hitler’in de Yahudi kökleri vardı. En büyük Yahudi karşıtları, Yahudilerdir” ifadeleri nedeniyle, sözlerini geri alması ve özür dilemesi gerektiğini belirtti.
Lavrov’un açıklamalarının kendisini “kızdırdığını ve iğrendirdiğini” söyleyen Herzog, “Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Yahudi düşmanlığı kokan korkunç yalanları yaymak için tüm haftalar arasından Holokost’u anma haftasını seçti. Ondan geri adım atmasını ve özür dilemesini bekliyorum.” şeklinde konuştu.
Ne olmuştu?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 1 Mayıs’ta bir İtalyan televizyonuna yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki Nazi varlığının inkar edilemeyeceğini, bazı Ukraynalı askerlerin vücutlarında Nazi sembollerinden dövmeleri olduğunu savunarak, “(Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’nin Yahudi olduğunu söylüyorlar. Bana göre Hitler’in de Yahudi kökleri vardı. En büyük Yahudi karşıtları, Yahudilerdir.” yorumunu yapmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ukrayna ve Nazizm ile ilgili açıklamalarına dünya kamuoyunun tepkisinin asıl nedeninin “gerçek sorunu” başka bir yöne çekme çabası olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in tarih karşıtı bir açıklama yaptığı belirtildi. Lapid’in “Yahudilerin Holokost sırasında kendilerini yok etmediğini, Yahudileri antisemitizmle suçlamanın Yahudilere karşı ırkçılık olduğuna” yönelik sözleri hatırlatıldı.
Batı’nın Ukrayna’da hala neo-Nazi olup olmadığını tartıştığı kaydedilen açıklamada, buna delil olarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Yahudi kökenli olmasının gösterildiğine dikkat çekildi.
Zelenskiy’in Yahudi kökenli olmasının arkasına bilinçli bir şekilde saklanarak ülkedeki neo-Nazilerin varlığını sakladığı öne sürülen açıklamada, “Devlet Başkanı’nın Yahudi kökenli olması, ülkedeki yaygın neo-Nazizm’den korunma garantisi değildir.” ifadelerine yer verildi.
Şoygu, NATO’nun Ukrayna’ya gönderdiği tüm silahların imha edileceğini duyurdu
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bakanlıkta düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Ukrayna askerlerinin kullanması için NATO tarafından yollanan silah ve mühimmat sevkiyatlarının imha edileceğini duyurdu.
ABD ve NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya silah pompalamaya devam ettiğine işaret eden Şoygu, “Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları için Kuzey Atlantik İttifakı tarafından ülke topraklarına gönderilen, silah veya askeri teçhizat içeren tüm sevkiyatlar bizim için meşru hedeftir. Bu sevkiyatların tamamı imha edilecektir”ifadelerini kullandı.
Rusya, Lvov ve yakınlarında 6 trafo merkezini vurdu
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donbass’taki Ukrayna askeri birliklerine ABD ve Avrupa ülkelerinde üretilen silahların sevkiyatının yapıldığı Lvov başta olmak üzere bazı tren istasyonlarındaki 6 trafo merkezinin yüksek hassasiyetli füzelerle vurulduğunu bildirdi.
Ukrayna’daki askeri operasyonda Rus askeri birliklerin eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Konaşenkov, Ukrayna’da Rus ordusunun taarruzlarının devam ettiğini belirterek, “Havadan fırlatılan uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla Donbass’taki Ukrayna askeri birliklerine ABD ve Avrupa ülkelerinde üretilen silah ve mühimmat sevkiyatının yapıldığı Lvov, Podbortsı, Volonets, Timkovo ve Pyatihatka tren istasyonları bölgesindeki 6 çekiş trafo merkezi vuruldu.” dedi.
Belarus’ta ordu tatbikata başladı
Belarus Savunma Bakanlığı, silahlı kuvvetlerinin ani tatbikata başladığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Belarus Silahlı Kuvvetlerinde tepki kuvvetlerinin ani denetlenmesinin başladığı belirtilerek, bu esnada askeri birlikler ile alt birimlerin savaşa hazır olma, belirlenen bölgelere yürüme ve savaş eğitimi görevlerini yerine getireceği ifade edildi.
Kotyakov, Rusya’da işsiz sayısının artmadığını bildirdi
Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Anton Kotyakov, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde yaptığı açıklamasında ülkedeki işsiz sayısının 3,1 milyon olduğunu ve artış yaşanmadığını bildirdi.
Konuşmasında, “Bugün Rusya’da işgücü piyasasındaki durum oldukça istikrarlı. Yaklaşık 3 milyon 100 bin işsiz vatandaşımız var ve ülkemizde işsiz sayısının artmadığını görüyoruz” diye konuşan Kotyakov, iş merkezlerinde yaklaşık 1,9 milyon boş pozisyon olduğunu da sözlerine ekledi.
Sberbank SWIFT’ten çıkarılabilir
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya karşı hazırlanan altıncı yaptırım paketinde ülkenin en büyük kamu bankası Sberbank’ın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten bağlantısının kesilmesinin de yer aldığını duyurdu.
AB Komisyonu Başkanı, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Bugün Avrupa’daki tüm Rus petrolüne bir yasak önereceğiz. Bu, Rusya Federasyonu’ndan deniz ve boru hatlarıyla teslim edilen petrolün, ham ve rafine petrolün ithalatına tam bir yasak olacak” ifadelerini kullanırken, aynı zamanda bir dizi AB üyesinin Rus petrolüne ciddi bağımlılığı nedeniyle bu adımı atmanın kolay olmayacağını da kabul etti.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Rusya’dan petrol ithalatını kağıt üzerinde “reddedecek” Avrupa Birliği’nin aynı petrolü üçüncü ülkeler üzerinden almayı sürdüreceğini aktardı.
Rusya’dan Japonya Başbakanı’na yaptırım kararı
Rusya, Japonya Başbakanı Kişida Fumio dahil 63 Japon üst düzey yetkili hakkında yaptırım kararı aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Japon hükümetinin, görülmemiş bir Rusya karşıtı kampanya başlattığı ve Rusya’ya karşı iftira ve doğrudan tehditler dahil “kabul edilmez söylemlere” izin verdiği belirtildi.
Bunun Japonya’nın tanınmış şahsiyetleri, uzmanları ve medya temsilcilerince tekrarlandığına dikkatin çekildiği açıklamada, bu anlayış doğrultusunda Tokyo’nun, iyi komşuluk ilişkilerini ortadan kaldırmaya, Rus ekonomisine ve Rusya’nın uluslararası prestijine zarar vermeye yönelik adımlar attığı kaydedildi.
Rusya’da imalat PMI yükseldi
Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’e bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yapılan yayınlanan verilere göre, Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisan ayında 4,1 puan yükselerek 48,2 puana ulaştı.
Rusya’nın imalat sanayinde bir önceki aydaki PMI değerlerinin 44,1 puan olduğu hatırlatılan raporda, PMI verisinde 50 puan ve üzeri değerlerin ekonomik aktivitede büyümeyi, 50 puanın altındaki değerlerin ise ekonomide daralmayı işaret ettiği vurgulandı.
İtalya, Rusya’dan rekor miktarda gaz almaya başladı
İtalyan Corriere Della Sera gazetesi tarafından yayınlanan habere göre, İtalya’nın Rusya’dan mayıs ayının başından beri rekor miktarda doğalgaz ithalatı yapmaya başladığı bildirildi.
Gazete, mayıs ayının ilk günlerinde gaz akışının geçen haftanın ortalama iki katı ve bir önceki haftanın neredeyse üç katı olduğunu yazarken, bu eğilimin büyük ölçüde fiyat dalgalanmalarından ve Ukrayna’daki olaylar ve Polonya ve Bulgaristan’a enerji arzının kesilmesi nedeniyle spot sözleşmelerdeki artıştan kaynaklandığının altını çizdi.
Rusya’dan ayrılan enerji şirketi Equinor’un kaybı 1 milyar doları geçti
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyona tepki vererek Rusya’daki tüm faaliyetlerini durdurma kararı alan Norveç merkezli petrol ve gaz grubu Equinor, Rusya’dan ayrılmanın maliyetinin bir milyar dolardan fazla olduğunu bildirdi.
Şirketin yayınladığı mali raporda yer alan açıklamada, “28 Şubat’ta Equinor, Rusya’daki yeni yatırımları durdurma ve ortak girişimlerden çıkma sürecini başlatma kararını duyurdu. Bu çeyrekte Rusya’daki varlıklarda 1,08 milyar dolarlık net değer düşüklüğü tespit ettik” ifadelerine yer verilirken, Ukrayna çevresindeki durumun piyasalarda belirsizliği artırdığı için enerji fiyatlarında artışa yol açtığı da vurgulandı.
Dolar, Haziran 2020’den bu yana ilk kez 69 rublenin altına düştü
Rusya Merkez Bankası’nın uyguladığı döviz kontrolü ve düşük döviz talepleri nedeniyle sürekli değer kaybeden ABD doları, Moskova Borsası’nın (MOEX) 4 Mayıs 2022 sabah açılışında 69 rublenin altına gerileyerek Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyelere ulaştı.
MOEX döviz işlemlerinin dün sabahki açılışında Dolar/Ruble paritesi 68,63 rubleye gerilerken, Euro/Ruble ise 72 rubleye indi.