reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 26 Mayıs 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 26 Mayıs 2022
reklam

Dün, 26 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Merkez Bankası, faizleri yüzde 11’e indirdi

Rubledeki yükselişi son günlerde aldığı tedbirlerle durdurmaya çalışan Rusya Merkez Bankası, politika faizleri ile ilgili dün sabah düzenlediği olağanüstü yönetim kurulu toplantısında faiz oranlarını yüzde 14’ten yüzde 11’e indirme kararı aldı.

Rusya’da mayıs ayına ilişkin enflasyonist beklentilerde düşüş yaşandığı vurgulanan açıklamada, bu durumun da politika faizlerini düşürmek için gerekli ön koşulları yarattığı, mevcut fiyat artış hızının önemli ölçüde yavaşladığı belirtildi.

Nabiullina, Rusya’da enflasyonist risklerin azaldığını duyurdu

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bugün düzenlenen olağanüstü yönetim kurulu toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamasında, Rusya’daki enflasyonist risklerin azaldığını söyledi.

Enflasyon oranlarına baskı oluşturan unsurlarda azalma görerek bugünkü yönetim kurulunda faiz oranlarını yüzde 14’ten yüzde 11’e düşürme kararı aldıklarını ifade eden Nabiullina, “Rusya’da bankalar tarafından verilen bireysel ve kurumsal kredilere taleplerde düşüş gözlemledik. Bunun nedeni ise ekonomimizde izlediğini sıkı para politikasıydı. Ancak enflasyonist risklerin gözle görülür şekilde azalmasıyla kredi piyasalarını canlandırmak için hızla tedbir almamız gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Putin: Rusya, küresel ekonomiden kopmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans yoluyla düzenlenen Avrasya Ekonomik Forumu genel oturumunda yaptığı konuşmasında, Rusya’nın Batı tarafından sıkıştırılmaya çalışılmasına rağmen küresel ekonomiyi terk etmeyeceğini söyledi.

Rusya’nın küresel ekonomiyle bağlarının tamamen koparılmasının imkansız olduğunu söyleyen Putin, “Elbette küresel ekonomideki devasa teknolojik avantajları anlıyoruz, yüksek teknolojilerde gelişmiş ekonomilerdeki avantajları kullanmaya devam edeceğiz. Bizi sıkıştırmak istiyorlar ama modern dünyada küresel ekonomiden böyle büyük bir ülkenin bağlarının koparılması kesinlikle gerçekçi değil” diye konuştu.

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ülkelerin Rusya ile ekonomik işbirliğine de değinen Putin, tüm kriz fenomenlerine rağmen Rusya’daki işçi göçmenlerin ülkelerine gerçekleştirdiği para transferi hacimlerinde bir düşüş tespit etmediklerini de vurgularken, aynı zamanda komşu ülkelerle ulusal para birimlerinde takas uygulamasının yaygınlaştığını, AEB ülkelerinin karşılıklı ticaretindeki paylarının yüzde 75’e ulaştığını ifade etti.

Lavrov, NATO katılımıyla kurulacak Ukrayna çalışma grubu fikrini değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile birlikte Ukrayna’nın güvenlik garantilerine ilişkin uluslararası bir çalışma grubu oluşturacağı haberlerini RT Arabic ile yaptığı röportajda değerlendirdi.

Kiev’in Rusya ile müzakerelere başladığı zaman öne sürdüğü konseptten tamamen uzaklaştığını vurgulayan Lavrov, Ukrayna tarafının müzakerelerde öne sürdüğü konseptin Ukrayna’nın NATO üyesi olmaması, nükleer silah bulundurmaması ve tarafsız bir statüde yer almasını içerdiğini hatırlattı.

Yakın zamanda Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Yardımcısı Andriy Yermak, Kiev’in eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile birlikte Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına alacak uluslararası bir çalışma grubu oluşturacağını duyurmuştu.

Kremlin, Kiev’den ne beklediklerini açıkladı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilerle yaptığı günlük basın toplantısında, Moskova’nın Kiev’den Rusya’nın dile getirdiği talepleri kabul etmesini ve oradaki mevcut durumu artık fark etmesini beklediğini söyledi.

Moskova’nın Kiev’den ne gibi tavizler beklediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Peskov, “Moskova, Kiev’in Rusya’nın bir ay önce ilettiği taleplerini kabul etmesini ve Ukrayna’daki fiili durumla birlikte var olan gerçekleri fark etmesini bekliyor” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Scholz: Putin kazanmamalı ve kazanmayacağına eminim

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 52. Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı kazanamayacağını ve Moskova yönetiminin herhangi bir barış anlaşmasının şartlarını dikte etmemesi gerektiğini söyledi.

Scholz, çok kutuplu bir dünyada “açlık, ham madde ve enflasyon” kriziyle ancak uluslararası ortaklıkların temel alındığı “uluslararası dayanışma” ile mücadele edilebileceğine vurgu yaparak, uluslararası toplumun çok taraflı iş birliğine güvenmeye devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Novak, Rusya’nın bu yıl ne kadar petrol üretebileceğini açıkladı

Enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’da 2022 yılı içerisinde petrol üretiminin bir yıl önceki 524 milyon tona karşılık 480 ila 500 milyon tona ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Rusya’nın bu yılki petrol üretim hacminin yüzde 5 ila yüzde 8 daha düşük olacağına işaret eden Novak, “2021 yılında petrol üretimi 524 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu yılki tahminlerimiz jeopolitik duruma göre değişiklik gösterebilir. Ancak ön tahminlerimiz yüzde 8’e varan bir düşüşün olacağını gösteriyor” diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba

Kuleba: Arabuluculukta en başarılı ülke Türkiye oldu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk teklifinde bulunan ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye en başarılısı oldu.” dedi.

Kuleba, Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) basın toplantısı düzenleyen Kuleba, gazetecilerin Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk sürecine ilişkin sorularını, “Türkiye farklı gerekçelerle arabuluculuk teklifinde bulunan ülkelerden biriydi. Türkiye en başarılısı oldu. Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’daki toplantısı da esasen müzakere sürecindeki en yüksek noktaydı” diye yanıtladı.

Rusya, petrol üretiminde dünya ikinciliğini korudu

Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre, 2022’nin ilk çeyreğinde Rusya, petrol üretimi açısından dünyada ikinciliğini korurken ilk sırada ABD yer aldı.

Bu yılın ocak ayında, Rusya’nın petrol üretim hacmi günlük 10,97 milyon varile ulaşırken, ABD’nin aynı dönemde ürettiği günlük petrol hacmi 11,37 milyon varil olarak kaydedildi.

Şubat ayında petrol üretimini düşüren Rusya’nın günde 10,6 milyon varil petrol ürettiği belirtilirken, ABD’nin ise 11,31 milyon varil günlük petrol üretim hacimlerine ulaştığı gözlemlendi.

Mart ayında ise Rusya’nın petrol üretiminin günlük 10,93 milyon varile çıktığını belirten Rosstat, ABD’nin günlük petrol üretiminin mart ayında 11,67 varil olarak gerçekleştiğini aktardı.

Asgari ücretteki artış 4 milyon çalışanı etkileyecek

Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Anton Kotyakov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla yüzde 10 zam yapılacak olan asgari ücretin (MROT) yaklaşık 4 milyon çalışanın maaşlarına yansıyacağını söyledi.

Kotyakov, halihazırda ülkede yaklaşık 15 milyon vatandaşın asgari geçim seviyesine yakın ücret aldığını belirterek, alınan zam kararıyla birlikte asgari ücretlerin 1 Haziran itibariyle 15 bin 279 rubleye çıkacağını aktardı.

Bu karar öncesi 2022 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı 13 bin 890 ruble olarak hesaplanmıştı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.