Rusya Dijital Kalkınma ve Kitle İletişim Bakanlığı, 4 Temmuz 2022 itibariyle gosuslugi (e-devlet) portalından verilmeye başlanan taraftar kartı (FAN ID) hizmetinden yabancı uyruklu vatandaşların nasıl yararlanabileceğine dair açıklama yaptı.
Rusya Premier Ligi ve Rusya Kupası final maçlarının düzenleneceği stadyumlara girmek için gerekli olan taraftar kartına sahip olmak isteyen, ancak Rus vatandaşlığı bulunmayan yabancıların gosuslugi platformuna kayıt olmasını mümkün olduğu hatırlatılan açıklamada, yabancıların FAN ID başvurusunu e-devlet üzerinden yapabileceği, başvuru sonrası herkes gibi kart sahibinin kimliğinin çok fonksiyonlu kamu hizmeti merkezlerinde teyit edilmesinin gerektiği ifade edildi.
Bakanlık, gosuslugi platformunda kaydı bulunmayan yabancı vatandaşların bunu yapmak için kayıt sayfasında «Diğer kayıt yöntemi» seçeneğini seçmedi, ardından e-posta, ad ve soyadı ile birlikte baba adını girmesi gerektiğini vurgularken, verilerin pasaportta yazıldığı gibi Latin harfleriyle yazılması gerektiğinin altını çizdi.
Açıklamada, “E-postanızı kontrol edin ve üyelik kaydı sonrası gosuslugi’den gelen mektupta yer alan bağlantıyı takip edin. Telefon numaranızı belirttiyseniz size e-devlet hizmetlerine girmeniz gereken bir kod içeren kısa mesaj gönderilecektir. Platforma kaydolduktan sonra taraftar kartı almak için Rus vatandaşlarına da uygulanan standart prosedürden geçmenize imkan verilecektir” ifadeleri kullanıldı.
Taraftar kartı uygulamasının yürürlüğe girdiği 4 Temmuz 2022 itibariyle gosuslugi (e-devlet) portalından verilmeye başlanan taraftar kartı (FAN ID) için ilk günden itibaren 45 binden fazla başvuru yapıldığını belirtilirken, başvuruların büyük çoğunluğunun online olarak gerçekleştiğini duyuruldu.
Taraftar kartının verildiği şehirler arasında Ekaterinburg, Nijniy Novgorod, Rostov-na-Donu, Samara ve Soçi’nin bulunduğu vurgulanırken, yıl sonuna kadar Rusya Premier Lig’e katılan kulüplerin bulunduğu Moskova, St. Petersburg, Khimki, Grozny, Krasnodar, Orenburg, Voronej gibi diğer şehirlerin de sisteme bağlanacağı aktarıldı.
Bakanlık, futbol maçlarını izlemeye gelecek seyircilerle birlikte personel ve medya temsilcilerinin FAN ID kartına ihtiyacı olduğunu belirtirken, bu karta başvurmak için bir form doldurulması ve fotoğrafınızı yüklenmesi gerekiyor.
Premier Lig kulüplerinin bulunduğu 11 bölgedeki çok fonksiyonlu kamu hizmetleri merkezlerinde (MFS) 14 yaşından büyük vatandaşların kendi başlarına başvuruda bulunabilecekleri, 14 yaşın altındaki çocuklar için ise ebeveynler veya yasal temsilciler kişisel hesaplarından taraftar kartı çıkarabilecekleri ifade edildi.
Taraftar Kimliği, daha önce Rusya’nın ev sahipliği yaptığı 2017 Konfederasyon Kupası ve 2018 FIFA Dünya Kupası’nda geçici süreyle uygulanmış, turnuva maçları için bilet almak isteyen herkesin sahip olması gereken kart halini almıştı.
Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nı izlemeye gelen Fan ID sahipleri, maçların yapıldığı şehirlerde toplu taşımayı ücretsiz olarak kullanma hakkına sahip olmuş, taraftar kartına sahip olan yabancı vatandaşlara da Rusya’ya vizesiz giriş hakkı tanınmıştı.