Rusya Merkez Bankası verilerine göre, ülkedeki bankacılık sektörünün Merkez Bankası’na olan borcunun 1 Mart 2022 itibariyle 5 trilyon rubleyi geçtiği kaydedildi.
Rus bankalarının borcunun muhabir hesapları ve Merkez Bankası’ndaki mevduatlara yatırdıkları fon miktarından daha fazla olduğu, bu durumun da yapısal bir likidite açığına dönüşebileceği ifade edilen açıklamada, bankaların Merkez Bankası’na olan borcunun 5,39 trilyon rubleyle 2017’den bu yana en yüksek rakamlara ulaştığı vurgulandı.
Bankaların 24 Şubat’tan sonra Merkez Bankası’na borçlarını keskin bir şekilde artırmaya başladığı gözlemlenirken, 24 Şubat itibariyle finans sektörünün nakit para gereksiniminin 6,2 kat arttığı, Merkez Bankası’nın sağladığı nakit desteğinin toplam hacminin 8,2 trilyon rubleye ulaştığı bildirildi.
24 Şubat’ta Başkan Vladimir Putin, Donbass’taki askeri operasyonun başladığını duyurmuş, bu çerçevede Rusya finans piyasası 2008’den bu yana en büyük çöküşünü yaşamıştı.
Rus bankalarının ruble ve döviz cinsinden likiditesini desteklemek için önlemler almaya başlayan Merkez Bankası, özellikle piyasa katılımcılarının menkul kıymetlerle güvence altına alınmış nakit dışı ruble almalarına olanak sağlayan REPO ihalelerinin limitlerini artırmıştı.
Merkez Bankası, 24 Şubat’tan bu yana farklı vadelerde beş REPO ihalesi düzenlerken, bankalar 28 Şubat’tan itibaren Merkez Bankası’ndan nakit para taleplerini keskin bir şekilde artırmıştı.
Toplamda sınırsız olarak gerçekleştirilen üç müzayedede Merkez Bankası tarafından kredi kuruluşlarında verilen borç miktarının 9,57 trilyon rubleye ulaştığı tahmin ediliyor.
25 Şubat Cuma günü Rusya’da dolaşımdaki nakit hacminin 1,39 trilyon rubleyle rekor kırdığını vurgulayan Merkez Bankası, bankacılık sistemi aracılığıyla ekonomiye böyle bir nakit aktarımının en son 2011’de gözlemlendiğini bildirmişti.
Rus bankacılık sektöründe nakit sorunu yaşanmadığının da altını çizen düzenleyici, ülkedeki likidite hacminin toplam müşteri fonlarının yüzde 30’unu ruble olarak karşılamaya yetecek seviyede olduğunu ekledi.