Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde faaliyet gösteren büyük bankaların Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarının ardından birtakım zorluklarla karşılaşabileceği konusunda uyardı.
Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, durumun büyük Avrupa bankalarının varlık kalitesi üzerinde baskı oluşturacağı vurgulanırken, ancak bu zararın yüksek işletme gelirleri ile telafi edilebileceğini belirtti.
Bu bankaların faaliyetleri sırasında yaptırımlara uyum sağlamaları gerektiğinden bahseden Fitch, bu nedenle Avrupa’daki bankaların operasyonel risklerinin önemli ölçüde artabileceğini, ayrıca küresel ekonomiye gelebilecek herhangi bir ciddi darbenin de bankaların finansal görünümünü olumsuz etkileyebileceğini aktardı.
Fitch, hazırladığı raporunda, rublenin değer kaybetmesinin Avrupa bankalarının kapitalizasyonunu etkileyeceğine inandığının altını çizerken, “Ancak çoğu büyük banka, konsolide sermaye oranlarında önemli dalgalanmalardan kaçınmak için kur riskinden korunma sağlayabilir” ifadelerine yer verdi.
Rusya’daki en büyük operasyon hacminin İtalyan ve Fransız bankalarında olduğunu söyleyen kredi derecelendirme kuruluşu, özellikle Societe Generale ve UniCredit’in Rusya’da büyük faaliyetleri bulunduğunu ve bu gibi bankaların ana risklerinin yerel perakende ve ticari bankacılık operasyonları ile ilişkili olacağını ifade etti.
Bununla birlikte Batı yaptırımlarına maruz kalan Rusya’nın kredi notunun düşürüldüğünü de bildiren Fitch Ratings, açıklamasında, ülkenin uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunun «BBB»den «B»ye indirildiği aktardı.
Rusya’nın kredi notunun negatif izlemeye alındığı belirtilen açıklamada, Rusya Merkez Bankası ile işlemleri kısıtlayan yaptırımların Rusya’nın kredi temelleri üzerinde önceki yaptırımlardan çok daha büyük bir etkiye sahip olacağı kaydedildi.
Açıklamada, Rusya’nın mali dengesinin azalan ekonomik faaliyet ve Ukrayna savaşının doğrudan bütçeye maliyeti nedeniyle zarar göreceği ifade edildi.
Rus bankalarına yönelik yaptırımların daha da artırılmasının beklendiğine işaret edilen açıklamada, «Açıklanan yaptırımlar ve rublenin sert değer kaybı makro oynaklığı artıracak ve banka mevduat çıkışları ile dolarizasyonu tetikleyerek geniş tabanlı bir iç güven kaybı riskini önemli ölçüde artıracaktır.» değerlendirmesine yer verildi.
Açıklamada, yurt içi güvene yönelik şokun ve politika sıkılaşmasının kısa vadeli ekonomik faaliyet üzerinde keskin bir olumsuz etkiye sahip olacağı aktarıldı.
Yakın zamanda bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın kredi notunu «Baa3″ten «B3″e düşürmüştü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor’s (S&P) da 25 Şubat’ta Rusya’nın döviz cinsinden kredi notunu «BBB-«den «BB+»ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da «BBB»den «BBB-«ye düşürdüğünü duyurmuştu.