Rusya Merkez Bankası, piyasaların finansal istikrarını korumak için hizmete yönelik özel geçici prosedürün parçası olarak Rusya’daki ihracatçı şirketlerin dış borçlarının ödenmesine ilişkin kuralları netleştirdi.
Merkez Bankası’nın resmi internet sayfasında yer alan mesajda, alacaklı Rus ve yabancı şirketlerin Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmayan ülkelerden alacak ve vereceklerini geçici süreyle ruble cinsinden gerçekleştirebilecekleri vurgulanırken, borçların ödenmesi anındaki Merkez Bankası resmi döviz kurunun kullanılabileceği, borcun özel izinle belirlenen para birimi cinsinden ruble karşılığı şeklinde yapılabileceği aktarıldı.
Yaptırım uygulanmayan ülkelerdeki şirketlerle yükümlülüklerin şirketlerin belirlediği döviz birimi üzerinde gerçekleşmesi konusunda herhangi bir kısıtlama olmadığına işaret eden düzenleyici, alacaklılar tarafından alınan ruble veya yabancı para cinsinden borçların ülke içinde dönüştürülmesi işlemlerinin yürütülmesi de dahil olmak üzere herhangi bir kısıtlama olmadığının altını çizdiği açıklamasında, bu eylemlerin Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkeler arasında mümkün olabileceğini de vurguladı.
Yaptırım uygulayan ülkeler
Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerdeki kuruluşlara borcu bulunan yerli ihracatçılarının borç yükümlülüklerini Rus ve yabancı kredi kuruluşları nezdinde açılan C tipi hesaplara aktarılacağını belirten Merkez Bankası, C tipi hesap modunun Rusya Merkez Bankası’nın kararı ile belirlendiğini, C tipi depo hesapları için belirlenen menkul kıymetler, vergi ödemeleri ve C» hesapları arasındaki para transferleriyle işlem yapma imkanı sağladığını bildirdi.
Putin kararı imzaladı
Merkez Bankası tarafından hazırlanan ve Rus şirketlerinin dış borç ödemelerine ilişkin kuralları netleştiren kararnameyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart 2022 itibariyle imzaladığı aktarılırken, tedbirlerin Rusya piyasalarının finansal istikrarını korumak, alacaklıların çıkarlarını korumak ve borçlı Rus şirketlerinin ruble ve döviz cinsinden borç yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmelerinin sağlanması için “geçiçi” olarak yürürlüğe girdiği ifade edildi.
Bu prosedürün aylık ödemeler sırasında Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi döviz kuruna göre 10 milyon rubleye denk gelen yükümlülükler için geçerli olacağı da eklendi.
Rusya Merkez Bankası, ülkedeki bireyler tarafından yurtdışındaki diğer kişilere veya akrabalara yapılan banka transferlerinde ise aylık 5 bin ABD doları limit olduğunu da hatırlattı.
Visa ve Mastercard Rusya’da çalışmaya devam edecek
Merkez Bankası, Visa ve Mastercard’ın Rusya’da normal bir şekilde çalışmaya devam edeceğini bildirdi.
Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, ülkede Visa ve Mastercard’la yapılan işlemlerin, Ulusal Ödeme Kartı Sistemi ile gerçekleştirildiği ve yaptırımlardan etkilenmediği belirtildi.
Söz konusu kartlarla, Rusya’da ATM’ler, ödemeler ve para transferleriyle ilgili işlemlerin yapılmaya devam edileceğine işaret edilen açıklamada, “Rus bankaları tarafından verilen Visa ve Mastercard kartları, son kullanma tarihlerine kadar Rusya’da normal bir şekilde çalışmaya devam edecek.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Visa ile Mastercard ile yurt dışına yönelik para transferlerinin ise artık yapılamayacağı, bu nedenle yurt dışındaki internet alışveriş sitelerine de ödeme yapılamayacağı kaydedildi.
Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’tan yapılan açıklamada ise ülkenin ulusal ödeme sistemi MIR’in Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ve Orta Asya ülkelerinde kullanılabileceği vurgulandı.