Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın Rusya’nın gıda ve gübre ihracatını ilgilendiren ikinci kısmının halen çalışmadığını bildirdi.
Basın toplantısında konuşan Nebenzia, Rusya’nın, Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Ukrayna ile imzalanan tahıl anlaşması kapsamında tek bir tahıl ürünü ihraç edemediğini vurgularken, “Sürekli söylediğimiz gibi anlaşma yürümüyor, anlaşmanın Rusya’nın gıda ve gübre ihracatıyla ilgili ikinci kısmı BM Genel Sekreteri ve BM başkanının tüm çabalarına rağmen çalışmıyor. BM’nin bu çabalarını takdir ediyoruz ancak daha önce bulunduğumuz yerdeyiz. 60 gün içinde ne değişir bilemiyoruz. Tabii ki anlaşmanın uygulanmasında ilerleme bekliyoruz” dedi.
Nebenzia, 60 gün uzatılan Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın sona ereceği 18 Mayıs’ta ne olacağını tahmin bile edemediğini söylerken, bu tarihe kadar ne gibi ilerlemeler kaydedileceği ile ilgili herhangi bir fikre sahip olmadıklarının altını çizdi.
Ayrıca Rusya’nın Avrupa limanlarında bloke edilen Rus gübresinin yalnızca onda birini çıkarmayı başardığına dikkat çeken Nebenzia, bu gübrelerin satılmayıp gelişmekte olan ülkelere ücretsiz olarak aktarıldığını, 300 bin ton gübrenin 30 bin tonunun gönderilebildiğini söyledi.
Rus diplomat, sözlerini “Bu veriler, tahıl anlaşmasının nasıl işe yarayıp yaramadığını gösteren basit gerçekler” diye özetledi.
Rusya, Tahıl Anlaşması’nın yenilenmemesi durumunda Afrika’ya ücretsiz tahıl tedarik edecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Mart’ta düzenlenen “Çok kutuplu bir dünyada Rusya- Afrika” başlıklı uluslararası parlamento konferansının genel oturumunda yaptığı konuşmasında, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın feshedilmesi durumunda Rusya’nın ihtiyacı olan ülkelere bedava tahıl tedarik edeceğini söylemişti.
Tahıl Anlaşması’nın 60 gün süreyle uzatıldığını hatırlatan Putin, “60 gün sonra bu anlaşmayı yenilememe kararı alırsak, o zaman Rusya’dan son dönemde özellikle Afrika’daki ülkelere gönderilecek tüm tahıl ürünlerini ücretsiz olarak bu ülkelere ulaştırmaya hazırız” dedi.
Rus lider, Moskova’nın Afrika ülkelerinin ihtiyaçlarını dikkate alarak tahıl anlaşmasını uzatmayı kabul ettiğine dikkat çekerken, İstanbul’da akdedilen anlaşmaların Ukrayna’ya Karadeniz üzerinden gıda tedariki ile Rus tarım ürünleri ve gübre ihracatındaki engellerin kaldırılmasını içerdiğini, Rusya’nın da her şeyden önce, büyük miktarda gıdaya ihtiyacı olan Afrika ve diğer gelişmekte olan ülkelerin çıkarları için bu anlaşmanın paket niteliğinde olmasında ısrar ettiğini vurguladı.
Moskova’nın her şeyden önce tahıl ve gübrelerin “iyi beslenmiş Avrupa ülkelerine” değil, bu ürünlere daha muhtaç olan Afrika ülkelerine gitmesi için Tahıl Anlaşması’nın gereksinimlerine tam olarak uyulmasını beklediğini söyledi.
Putin, Ukrayna’dan ihraç edilen toplam tahıl hacminin yaklaşık yüzde 45’inin Avrupa ülkelerine gittiğini kaydederken, sadece yüzde 3’ünün Afrika’ya gittiğini sözlerine ekledi.
Putin, tüm kısıtlamalara rağmen Rusya’dan Afrika’ya yaklaşık 12 milyon ton tahıl gönderildiğini de vurgularken, öte yandan Tahıl Anlaşması kapsamında 1 Ağustos 2022’den 20 Eylül 2023’e kadar 827 geminin Ukrayna’dan ayrıldığını, bunlardan sadece 3 milyon tonunun Afrika’ya, 1,3 milyon tonunun ise Afrika’nın en fakir ülkelerine gönderildiğine dikkat çekti.
Karadeniz Tahıl Anlaşmasının adil ve kapsamlı bir şekilde uygulanmasının ancak Rusya’nın pozisyonu dikkate alındığında sağlanacağını, aynı zamanda anlaşmanın sona ermesine yakın tarihte Rusya’nın anlaşmaya yeniden katılımı konusunda karar verileceğini söyleyen Rus lider, “Bu anlaşmanın adil ve kapsamlı bir şekilde uygulanması, ancak bizim tutumumuz dikkate alınırsa sağlanacak, Rusya’nın anlaşmaya katılımı ile ilgili gelecekte vereceği karar, Rusya’nın tutumunun dikkate alınıp alınmadığına bağlı olacak” dedi.