Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Otomatik Basitleştirilmiş Vergilendirme Sistemi adı altında ilk başta ülkenin belirli bölgelerinde denenen ve ilgi gören özel bir vergi rejimini uzatarak yasalaştıran kararnameyi imzaladı.
Devletin yasal bilgi portalında yayınlanan yasanın, Rusya Federasyonu Vergi ve Bütçe Kodlarında ilgili değişiklikleri içerdiği vurgulanırken, yasa, 2027 yılına kadar Moskova, Moskova Bölgesi ve Kaluga’nın yanı sıra Tataristan’da «Otomatik Basitleştirilmiş Vergilendirme Sistemi»adıyla özel vergi rejiminin denenmesine devam edilmesini öngörüyor.
Yıllık geliri 60 milyon rubleyi geçmeyen küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ve bireysel girişimcileri kapsayan özel vergi rejimi, en fazla beş çalışanı olan işletmelere sunulacak.
Serbest meslek sahipleri için de düşük vergi imkanı bulunuyor
Rusya mevzuatlarına göre serbest meslek sahipleri, esnek ve düşük oranlı özel bir vergi rejimi kapsamında Mesleki Gelir Vergisi (NPT) ödeyebiliyor.
Maksimum geliri 2,4 milyon rubleyi geçmemesi gereken serbest meslek sahipleri, faaliyetleri sırasında sadece gelir elde ettiklerinde vergi ödemek zorundayken, vergi mevzuatına göre bireysel girişimci olarak kayıt olanlar ise gelir etmese dahi her ay vergi ödemek zorunda.
Serbest meslek sahiplerinin günlük kazancı 1,4 milyar ruble
Hükümetin kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için 2019 yılında açıkladığı serbest meslek rejimine talepler her geçen gün artarken, Rusya’da kayıtlı serbest meslek sahiplerinin her gün 1,4 milyar ruble kazandığı açıklandı.
Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Tatyana İlyushnikova, aynı zamanda serbest meslek sahiplerinin büyük bölümünün yarı zamanlı çalışmalarını ana faaliyetleriyle birleştirdiğini belirtirken, serbest meslek sahiplerinin yaklaşık yüzde 50’sinin bu vergi rejimini yarı zamanlı çalışma için uyguladığını vurguladı.