reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rus çalışanların yüzde 42’si iş kaybı korkusu yaşıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rus çalışanların yüzde 42’si iş kaybı korkusu yaşıyor
reklam

Rusya’nın en büyük iş ilanları servislerinden HeadHunter ile serbest meslek analiz ve danışmanlık şirketi YouDo Business anketleri, Rusların yüzde 42’sinin ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yarı zamanlı iş ve gelir kaybı korkusu yaşadığını ortaya çıkardı.

Nisan ayında 3 bin 500 çalışan serbest meslek temsilcisi ve 420 şirket çalışanının katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yarı zamanlı iş formatına geçmekten korkan ve olası gelir kaybı nedeniyle endişelenen Rusya’daki mavi yakalı işçi kategorisindeki çalışanların oranı yüzde 42’ye yükselirken, ankete katılanların dörtte biri ise ekonomik durumun hiçbir şekilde kendilerini etkileyemeyeceğini ifade etti.

Anket sorularını yanıtlayan mavi yakalı katılımcıların yaklaşık yarısının (yüzde 49) finansal hava yastığına sahip olmadığı anlaşılırken, diğer yüzde 43’ü ise tasarruf sahibi olduğunu, ancak kara günler için biriktirdiği paranın geçici bir gelir kaybı endişesi duymamak için yeterli olmadığını itiraf etti.

Çalışan Rusların sadece yüzde 8’i uzun süredir para biriktirdiğinin vurgularken, iş veya gelir kaybı sonrası bu birikimlerinin kendilerine en az 6 ay boyunca yeteceğine inanıyor.

Rusya’da işsizliğin iki katına çıkacağını tahmin ediliyor

Amerikan Haber Ajansı Bloomberg’in düzenlediği ankete katılan analistler, Rusya’da 2022’nin sonuna kadar işsizliğin son 10 yılın en yüksek oranlara ulaşarak yüzde 9 seviyelerine çıkacağını tahmin ediyor.

Birçok yabancı şirketin Rusya’da faaliyetlerine son vermesi veya geçici olarak durdurmasıyla yalnızca o şirketlerin çalışanlarının olumsuz etkilenmediğini, aynı zamanda o şirketlerle iş yapan diğer Rus şirketlerinin çalışanlarının da işini kaybetme riski altında olduğunu vurgulayan uzmanlar, ön verilere göre yaklaşık 2 milyon kişinin işini kaybetme riski olduğunu ifade diyor.

Rusya Ekonomi Yüksek Okulu öğretim görevlisi Profesör Evgeny Gontmakher, ajansa yaptığı değerlendirmede, bu durumun Rusya’da reformların başladığı ve fabrikaların kapatıldığı 90’ların başlangıcını hatırlatabileceğini söylerken, Stratejik Araştırmalar Merkezi Vakfı’nın tahminine göre 2022’nin sonunda Rusya’da işgücü piyasasında risk bölgesinde yaklaşık 2 milyon iş olacağı ve durumda bir iyileşmenin ancak 2023’te beklenebileceği iletildi.

Aynı zamanda şubat ayının sonunda ülkede işsizlik oranlarının asgari değerlere yakın olduğu ve 3 milyonun biraz üzerinde gerçekleştiğini yazan Bloomberg’e göre, işgücü piyasasındaki kriz kademeli olarak gelişecek.

 Ajans, işten çıkarmalar yerine yaptırım baskısı altında olan şirketlerin öncelikle çalışan maaşlarını düşürmeye, çalışanlarını yarı zamanlı işlere transfer etmeye veya ücretsiz izne göndermeye başlayabileceğini vurgularken, haberinde, “Açık işten çıkarmalar ancak yaptırımlar daha uzun vadeli olarak algılandığında yaygınlaşabilir. Sonuç olarak işsizlikteki artış daha kademeli olabilir ve zirve, bu büyüklükte bir ekonomik şok için beklenenden daha geç gelebilir” ifadelerini kullandı.

İş ilanları servisi Superjob Başkanı Aleksey Zakharov, ajansa verdiği demeçte şu ana kadar Rusya’daki işgücü piyasasının “sakin” olduğunu söylerken, “İşverenlerden duyduğumuz tek şey, herkesi son kişiye kadar tutacakları ve kimseyi işten çıkarmak istemedikleri” diye konuştu.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.