reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Yaptırımlar nedeniyle Rus yerli yolcu uçağı üretimi tehlikede

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yaptırımlar nedeniyle Rus yerli yolcu uçağı üretimi tehlikede
reklam

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, ülkede daha önce Boeing’e rakip olarak lanse edilen orta mesafeli yolcu uçağı olan MS-21’i yapımı için gerekli ithal parçaların sevkiyatının yasaklanması nedeniyle üretemediğini açıkladı.

Federal TV kanalı Rossiya 24’e konuşan Manturov, yabancı parça üreticilerinin Rus yerli uçağı MS-21 üretimi için gerekli bileşenleri tedarik etmeyi reddettiğini vurgularken, “Geniş uluslararası işbirliğimiz çerçevesinde daha önce ön ödemeyle verdiğimiz siparişler dahi gönderilmiyor. Yabancı ortaklar işbirliğini reddetme nedenini açıklamayı da reddediyor” diye konuştu.

Daha önce 2022 yılı içerisinde yerli yolcu uçağının seri üretiminin planlandığını hatırlatan Manturov’a göre, ithalattaki yaptırımlar nedeniyle MS-21’in seri üretiminin 2024’te başlaması planlanıyor.

Manturov, birçok parçasının Rusya’da yapılmasına rağmen bazı parçalarının Batı ülkelerinden ithal edildiğini, mevcut durumda Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkelerle işbirliği kurarak bu parçaların temini için alternatif yol arandığını da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında sertifikasyon testlerinden geçen Amerikan PW 1400 motorlu uçağın temel versiyonu MC-21-300 yolcu uçağının yakında düzenli seferlere başlayabileceğini söyleyen Rusya Birleşik Uçak Şirketi (OAK) Başkanı Yuri Slyusar, aynı zamanda Rus yapımı PD-14 motorlarıyla donatılacak olan bir diğer yolcu uçağının MS-21-310 adını aldığını da belirtmişti.

Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rostec bünyesindeki Birleşik Uçak Şirketi (OAK) tarafından İrkutsk’da üretilen MS-21-300’ün Rusya’da geçerli sertifikasının bu yıl alınması planlanırken, şu an itibariyle tamamlanmış dört yolcu uçağının 2022 yılı itibariyle Rus havayolu şirketlerine teslim edileceği de açıklanmıştı.

Rus hükümeti, yerli havayolu şirketlerinin filolarında Rus yapımı yolcu uçaklarının payının 2022’de yüzde 12’ye, 2030 yılına kadar ise yüzde 30 çıkarılmasını öngören Rus Havacılık Endüstrisinin Gelişimi Programı’nı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylamıştı.

Türkiye’nin MS-21‘lere olan ilgisi ilk olarak 2017 yılında T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilmişti.

10 Mart 2017’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede MS-21 tipi Rus yolcu uçaklarıyla ilgilendiklerini ifade etmişti.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.