reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 11 Mart 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 11 Mart 2022
reklam

Dün, 11 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, gönüllü askerlerin Ukrayna’ya gönderilmesi teklifini kabul etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da süren askeri operasyonlara katılmak isteyen gönüllü askerleri bölgeye gönderme fikrini destekledi.

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’daki özel askeri operasyona katılmayı arzu eden birçok gönüllü olduğunu ve özellikle Orta Asya’dan bakanlığa başvurduğunu bildirdi.

Rusların Putin’e güvenoyu zirveye ilerliyor

Sosyolojik araştırmalarıyla tanınan Rusya’nın en büyük araştırma şirketlerinden VTSIOM tarafından yapılan anketin sonuçları, Rusların yüzde 77’sinden fazlasının Devlet Başkanı Vladimir Putin’e güvendiğini ortaya çıkardı.

Ukrayna’daki askeri operasyonlar öncesi 18 Şubat’ta yapılan anketlerde bu oran yüzde 67,5 olarak kaydedilmişti.

Merkez Bankası Rusya’da enflasyonun yüzde 20 olacağını açıkladı

Rusya Merkez Bankası’nın hazırladığı makroekonomik anketlerin sonuçları, yaptırımlara maruz kalan ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) bu yıl yüzde 8’lik bir daralma yaşanacağını, yıllık enflasyonun ise en az yüzde 20 olacağını ortaya çıkardı.

Rus ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirilen Merkez Bankası araştırmasında, bu yıl yüzde 8 düşecek olan GSYH’nın ancak 2023’te yüzde 1 büyüyeceği, 2024 yılında ise ekonomideki büyümenin yüzde 1,5 olacağı tahmin ediliyor.

Ukrayna’daki askeri operasyon öncesi Merkez Bankası, Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin ediyordu.

Borrell, Ukrayna’ya verilen NATO üyeliği vaadini hata olarak nitelendirdi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde Ukrayna’ya NATO’ya katılma sözü de dahil olmak üzere bir dizi hata yaptığını itiraf etti.

Fransız TV kanalı TF1’e konuşan Borrell, Ukrayna’ya verilen NATO üyeliği vaatlerinin bir hata olduğunu doğrulayarak, “Birtakım hatalar yaptığımızı ve Rusya’nın Batı ile ilişkilerini iyileştirme fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım. Daha iyisini yapabileceğimiz anlar var. Önerdiğimiz ve sonra uygulayamadığımız şeyler var. Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’nun bir parçası olacağına dair verdiğimiz sözler de bunlardan biri… Tutamayacağınız sözler vermenin hata olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Rusya’nın dış ticaret fazlası ocak ayında yüzde 123 arttı

Rusya’nın dış ticaret fazlası, yılın ilk ayında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 123 artarak 22,5 milyar dolara çıktı.

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkenin ihracatı ocakta bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artarak 45,8 milyar dolara yükselirken, ithalatı da yüzde 38,6 artışla 23,3 milyar dolara çıktı.

Söz konusu dönemde Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 123 artarak 22,5 milyar dolara ulaşırken, ticaret hacmi yüzde 57,9 artarak 69,2 milyar dolara yükseldi.

Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçılarından Rusya’nın dış satımında Ocak 2020’de yüzde 57,2 olan yakıt ve enerji ürünlerinin payı, bu yılın aynı döneminde yüzde 63,5’e çıktı.

Rusya’nın petrol ihracat geliri yüzde 62 arttı

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkede petrol ihracat hacmi ocakta geçen yıla kıyasla yüzde 2,9 artarak 17,8 milyon tona çıktı.

Bu dönemde artan petrol fiyatları nedeniyle Rusya’nın petrol ihracat geliri yüzde 62 artışla 10,1 milyar dolar oldu.

Gazprom’un doğal gaz ihracat geliri yüzde 170 arttı

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimle birlikte Avrupa’da gaz fiyatlarının yükselmesi, Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’a yaradı.

Şirketin doğal gaz ihracat geliri, Ocak 2022 döneminde  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artarak 9,5 milyar dolara çıktı.

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, Gazprom’un boru hatlarıyla doğal gaz ihracat hacmi ise ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,1 azalarak 13,8 milyar metreküpe düştü.

Bu dönemde, şirketin gaz ihracat geliri yüzde 170 arttı ve 9,5 milyar dolar oldu.

Rusya’da Instagram’a erişim yasaklandı

Rusya’nın en popüler sosyal medya sitelerinden olan Instagram’a erişim Başsavcılığın talebi üzerine engellendi.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Instagram’da Rus vatandaşlarına yönelik şiddet eylemleriyle ilgili çağrıların yer aldığı belirtildi.

Merkez Bankası, Otkritie Bank’ın satışını askıya aldı

Rusya Merkez Bankası, daha önce kayyum atayarak satışa sunduğu finans kuruluşu Otkritie Bank’ın satış işlemlerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Batı yaptırımlarına maruz kalan bankanın hisselerinin satışına yönelik hazırlıkları askıya almaya karar veren düzenleyici, satış işlemlerine ne zaman başlanacağına dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Bu yılın ocak ayında Rus bankasının mali durum tespitini başlatan İtalyan bankası Unicredit, Otkritie Bank’ı satın alma planlarına son verdiğini duyurmuştu.

Rusya 8 ülkeye hava sahasını açtı

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), COVID-19 nedeniyle daha önce Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve İran’a yapılan tarifeli ve charter uçuşlarına getirdiği tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak kaldırdığını duyurdu.

Miratorg, burger ağını Moskova’da genişletmeyi planlıyor

Rusya’nın en büyük et üreticilerinden Miratorg,  ABD’li restoran zinciri Mcdonalds’ın restoranlarını kapatma kararı sonrası Steak&Burger adı altındaki burger ağını yıl sonuna kadar Moskova, Moskova Bölgesi ve Bryansk’ta genişletmeyi planladığını duyurdu.

Şirketin basın servisinden yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar belirlenen bölgelerde 15 yeni restoran açılmasının planlandığı belirtilirken, “Tüketicilerin hızlı yemek (fast food) sektöründe kaliteli ürünlere olan ilgisi göz önüne alındığında, Miratorg olarak şu anda altı bölgede 26 restoran içeren Steak&Burger markalı burger zincirimizi genişletme kararı aldık” ifadelerine yer verildi.

Western Union da Rusya’ya yaptırım kararı aldı

Uluslararası para transfer sistemi Western Union, yaptırım uygulayan yabancı şirketler furyasına katılarak Rusya ve Belarus’daki para transferlerini 24 Mart 2022 itibariyle durdurma kararı aldı.

Buna göre 24 Mart 2022 tarihine kadar Western Union ile havale gerçekleştiren Rusya’daki gönderici, havalesini geri almak için şirketin Rusya’daki ortaklarına başvurabilecek. Rusya’ya gönderilen ve 24 Mart 2022 tarihine kadar alıcıya ödenmeyen para transferleri ise parayı gönderene iade edilecek.

Şirket, 24 Mart 2022 tarihine kadar Western Union üzerinden yurtdışı havale faaliyetlerinin eskisi gibi devam edeceğini, ancak belirlenen tarihten sonra hizmetin sona ereceğini açıkladı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.