reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 11 Nisan 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 11 Nisan 2022
reklam

Dün, 11 Nisan 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu kime karşı yürüttüğünü açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunun ABD’nin dünyadaki mutlak hakimiyetine yönelik pervasız hırslarına son vermek için tasarlandığını söyledi.

Rus resmi TV kanalı Russia 24’e konuşan Lavrov, “Özel askeri harekatımız, mutlak hegemonya kurmayı amaçlayan ABD’nin ve onun altındaki diğer Batılı ülkelerin uluslararası hukuku tamamen ihlal ederek dünyada tam hakimiyet kurma hırsına yönelik pervasız genişlemeye ve pervasız gidişata son vermek için tasarlanmıştır” diye konuştu.

Borrell’in sözleri olağanüstü

Yakın zamanda Ukrayna’yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in gazetecilere Rusya ile yapılan savaşın savaş alanında kazanılması gerektiğini söylediğini hatırlatan Lavrov, “Bir ülkenin veya kuruluşun diplomasi başkanı, Avrupa Birliği’nin diplomasisini temsil ederken gerilimin yalnızca askeri yollarla çözülebileceğini söylediğinde ya kişisel olarak çıkar veya fikirleri vardır ya da dil sürçmesi yapmıştır. Aynı zamanda kimsenin kendisine talimat vermediği bir şeyi yanlışlıkla orada ağzından kaçırmış olması da mümkündür” diye konuştu.

Peskov, NATO’nun çatışmaya yönelik olduğunu söyledi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, sürekli olarak savunma için kurulduğunu iddia eden NATO’nun aksine çatışmaya yönelik bir organizasyon olduğunu belirtirken, ittifakın daha fazla genişlemesinin Avrupa’ya güvenlik sağlamayacağını söyledi.

Gazetecilerle günlük basın toplantısında konuşan Peskov, İngiliz Times gazetesinin İsveç ve Finlandiya’nın bu yaz NATO’ya katılma niyetinde olduğu haberine ilişkin sorulara verdiği yanıtta, ittifakın kendisinin daha çok saldırı amaçlı olduğunu söylerken, “NATO, çatışma için giderek keskinleştirilmiş bir araç haline geliyor. Bunun barış ve istikrarı sağlayan bir ittifak olmadığını ve ittifakın genişlemesinin elbette Avrupa kıtasına ek güvenlik getirmeyeceğini defalarca söyledik” diye konuştu.

AB, Rusya’dan 21 havayolu şirketini kara listeye aldı

Avrupa Komisyonu (AK), Avrupa Birliği sınırları içindeki uçuşlara ilişkin kısıtlamaları da içeren AB hava güvenliği listesine 21 Rus havayolu şirketini dahil ederek kara listeye aldı.

Komisyon, uluslararası güvenlik standartlarına uymadıkları için Avrupa Birliği’nde operasyon yasağına veya işletme kısıtlamalarına tabi olan kara listedeki Rus havayolu şirketleri arasında, başta Aeroflot ve kendisine bağlı Pobeda ile birlikte Utair, Aurora, Nord Winds, Yamal ve Yakutia’nın da yer aldığını bildirdi.

Kara listeye alınan şirketlerin AB ülkelerinin havalimanlarına iniş yapamayacağı ve hava sahalarında uçmalarının yasaklandığı vurgulandı.

Siluanov: Batı bizi teknik temerrüde zorlarsa mahkemeye gideriz

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batı’nın Rusya’nın Eurobond ödemelerinde temerrüde düştüğünü ilan etmesi halinde mahkemelere başvuracaklarını söyledi.

Izvestia gazetesine verdiği röportajda konuşan Siluanov, Rusya’nın dış borç ödemeleri için tüm gerekli mali kaynaklara sahip olduğunu yineleyerek, “Tabii ki ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından teknik temerrüde zorlanırsak dava açacağız. Çünkü yatırımcıların ödemelerini alması için gerekli tüm adımları attık. Ödemelerimizi hem döviz hem de ruble olarak gerçekleştirdik. Çabalarımızı teyit eden tüm belgeleri mahkemeye sunacağız” diye konuştu.

Rusya Ulusal Refah Fonu’nun hacmi artışta

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin Ulusal Refah Fonu’nun (FNB) bu yılın mart ayında 117,2 milyar ruble artarak 1 Nisan 2022 itibariyle 13 trilyon rubleyi aştığını bildirdi.

Bakanlık, uzun zamandır kazandığı petrol ve gaz gelirlerini kara günler için sakladığı Ulusal Refah Fonu’nun 1 Nisan 2022 itibariyle toplam hacminin 13 trilyon 52 milyar 295,2 milyon rubleye (155,227 milyar dolar) ulaştığını açıklarken, bu rakamların Rusya’nın 2022 için öngörülen Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 9,8’ine denk geldiğini vurguladı.

1 Mart’ta FNB’nin toplam hacmi 12,9 trilyon ruble olarak açıklanmış, şubat ayında 13 trilyon 610,27 milyar ruble, 1 Ocak 2022’de ise 13,565 trilyon ruble olarak gözlemlenmişti.

Rusya’nın petrol ve gaz sektörünün ödeme hacminde düşüş kaydedildi

Rusya Merkez Bankası, mart ayında kendisine bağlı petrol ve gaz sektörü ödeme takip sisteminde gerçekleşen ödemelerin 2021 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin ortalama seviyelere göre yüzde 47,8 daha düşük olduğunu bildirdi.

Düzenleyici tarafından paylaşılan raporda, 2020 baharında COVID-19 salgınının başlangıcında petrol ve gaz sektöründeki tahsilat ödemelerinde benzer bir düşüş gözlemlendiği hatırlatılırken, ancak o dönemde enerji fiyatlarındaki büyük düşüş meydana geldiği vurgulandı.

Dolar ve Euro yeniden yükselişe geçti

Rusya piyasalarında talep olmaması nedeniyle büyük değer kaybeden ABD doları, 11 Nisan’da Moskova Borsası’nda (MOEX) bir önceki seansın kapanışına göre ruble karşısında en az yüzde 5 değer kazanarak 80 rubleye çıkarken Euro da yüzde 4,50 artışla 86,4 rubleden işlem görmeye başladı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.