reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 14 Mayıs 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 14 Mayıs 2022
reklam

Dün, 14 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Finlandiya Cumhurbaşkanı ile NATO üyeliğini görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yakın zamanda NATO’ya üyelik başvurusu yapacak olan Finlandiya’nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, Putin’in Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, görüşmede Finlandiya’nın NATO’ya katılma niyeti ile ilgili açık görüş alışverişinde bulundukları ifade edildi.

Putin’in Rusya tarafından Finlandiya’nın güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit olmadığı için ülkenin geleneksel askeri tarafsızlık politikasını terk etmesinin hata olacağını dikkat çektiği aktarıldı.

Rusya- Ukrayna müzakereleri neredeyse durdu

Liderlerin  ayrıca Ukrayna’daki durumu da görüştükleri iletilirken, Rus liderin Niinistö’ye Moskova ve Kiev temsilcileri arasında yapılan barış müzakerelerinin neredeyse durduğunu söylediği, Kiev’in Moskova ile ciddi ve yapıcı bir diyalogla ilgilenmediğini ilettiği açıklandı.

Telefon görüşmesinin Helsinki’nin inisiyatifiyle gerçekleştiği Finlandiya tarafından da doğrulanırken, Cumhurbaşkanı Niinistö’nün Putin’e, ülkesinin NATO’ya katılmak istediğini belirttiği, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi ve 2021’in sonlarında Rusya’nın güvenlik garantileri taleplerinin Finlandiya güvenlik durumunun kökten bir şekilde değiştiğini ifade ettiği vurgulandı.

Grushko: Rusya, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine tepkisiz kalmayacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması durumunda Rusya’nın mutlaka tepki vereceğini belirtirken, vereceği tepkide duygulara yer olmayacağını vurguladı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Grushko, Rusya’nın iki ülkenin NATO üyeliği sonrası kapsamlı bir analiz yapacağını vurgularken,  “Vereceğimiz tepkiye ilişkin kararımızda duygusal hareket etmeyeceğiz. Bu değişikliğin siyasi bir tepki olmadan geçiştirilmesi mümkün değil” diye konuştu.

Grushko, bu ülkelerin NATO üyeliği konusunun kolektif Batı tarafından Rusya’nın uluslararası toplumda şeytanlaştırılması politikasından kaynaklandığını belirtirken, “İsveç ve Finlandiya gibi daha önce Rusya ile hiçbir sorunu olmayan ülkelerin NATO üyeliğine teşvikleri, Rusya’nın düşmanca niyetleri olduğu iddiasıyla şüphe aşılayan NATO’nun genişlemesini gerekçe gösterdiği kötü şöhretli düşman arayışı politikasıyla çok uyumlu” diye konuştu.

Kuzey Avrupa ülkelerinin Kuzey Atlantik İttifakı’na girmesinden sonra nükleer olmayan statüleri konusundaki tartışmaların da yoğunlaşabileceğinin altını çizen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, bu ülkelerin nükleer silah bulundurmama kararından fiilen feragat etmeleri ile ilgili bir takım sorular ortaya çıktığını, daha önce Finlandiya ve İsveç’in dünyada nükleer silahların yasaklanmasını ve imha edilmesini en aktif olarak savunan devletler arasında olduğunu hatırlattı.

“Ancak NATO kendini nükleer güç olarak ilan etti.Dünyada nükleer silahlar olduğu sürece nükleer olarak kalacağını söyledi” diyen Grushko, İsveç ve Finlandiya’nın da ittifaka üye olarak NATO Nükleer Planlama Grubu’na (NPG)  katılacaklarını sözlerine ekledi.

G7 ülkelerinden küresel tahıl krizi uyarısı

G7 ülkeleri, yayınladığı ortak bildiride Ukrayna-Rusya savaşının yoksul ülkeleri tehdit eden küresel gıda ve enerji krizini tetiklediğine dikkati çekerek Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için acil çözüm üretilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Bildiride, G7 Dışişleri Bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı “sebepsiz” savaşını “en güçlü” şekilde kınayarak, G7’nin Rusya’nın ekonomik ve siyasi izolasyonunu artırma ve Ukrayna’yı desteklemeye devam etme kararlılığı hatırlatıldı.

Rusya, yüksek hassasiyetli füzelerle Ukrayna ordusunun komuta merkezlerini vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yüksek hassasiyetli füzelerle Donetsk bölgesinde Ukrayna ordusuna ait 5 komuta merkezi ve 2 mühimmat deposunu vurduklarını bildirdi.

Rus ordusunun Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonla ilgili güncel bilgileri paylaşan Konaşenkov, Ukrayna’da Rus askeri birliklerinin taarruzlarının sürdüğünü belirtirken, havadan yüksek hassasiyetli füzelerle Donetsk bölgesinde Spornoye ve Berestovoye yerleşim birimi yakınlarında 5 komuta merkezi ile 2 mühimmat deposunun vurulduğunu kaydetti.

Konaşenkov, bu saldırılar sonucunda 100’e yakın milliyetçi silahlı gücün ve 23 askeri teknik aracın yok edildiğini ifade etti.

Rusya’nın petrol gelirlerinin 2022’de yüzde 50 arttığı açıklandı

ABD’li haber ajansı Bloomberg, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bir raporuna atıfta bulunarak Rusya’nın petrol gelirlerinin Batı ülkelerinin Ukrayna tepkisine rağmen bu yıl yüzde 50 artış gösterdiğini açıkladı.

Ukrayna’da askeri operasyonun başlamasından sonra Batı’daki birçok ithalatçının Rus petrolünü tedarik etmeyi reddetmek zorunda kalmasına rağmen, Rusya’nın petrol gelirlerinde artış kaydedildiğini yazan Bloomberg, Rusya’nın yılın başından bu yana petrol ve petrol ürünlerinin satışından her ay yaklaşık 20 milyar dolar kazandığını yazdı.

Sberbank, Rusya’da yıl sonu enflasyon tahminini düşürdü

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın yatırım ve analitik bölümü SberCIB Investments, ülkede 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 20’den yüzde 18’e düşürdüğünü açıkladı.

Rublenin güçlenmesi ve tüketici taleplerinde oluşan düşüşün enflasyondaki artış hızın frenlediğine vurgu yapılan SberCIB raporunda, daha önce yüzde 20 olarak tahmin edilen enflasyon oranlarının muhtemelen biraz daha altında gerçekleşeceği, ekonomistlere göre yüzde 18 civarında olacağı ifade edildi.

Uzmanlara göre, istikrarlı ruble ve düşen tüketici talebi, enflasyondaki yükseliş eğilimini zayıflatırken, bu durum tüketim malları fiyatlarında bir düşüşe işaret edebilir.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.