reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 16 Mart 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 16 Mart 2022
reklam

Dün, 16 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov-Çavuşoğlu zirvesi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu Moskova’da ağırladı.

Daveti ve misafirperverliği için mevkidaşı Lavrov’a teşekkür eden Çavuşoğlu, bu ziyareti birçok sınamalarla karşı karşıya kaldıkları bir dönemde yaptığını söyledi.

Lavrov da Çavuşoğlu ile 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu’nda görüştüklerine dikkati çekerek “Bu kadar kısa sürede yine görüşüyor olmamız, ikili ilişkilerimiz ve koordinasyonumuz, uluslararası ilişkilerin hızlı şekilde ve olumsuz yönde geliştiği dönemde önemlidir.” dedi.

Türkiye ile çeşitli seviyelerde sürekli temas halinde olduklarını belirten Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında 16 Mart 1921’de dostluk ve kardeşlik anlaşmasının imzalandığını anımsattı.

Rus Dışişleri Bakanı, Ankara’nın Ukrayna ile yaşanan krizde pragmatik bir çizgi izlediğini belirterek, “Türkiye son derece dengeli ve pragmatik bir çizgi izliyor. Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımlara da katılmadı” diye konuştu.

Kremlin: Ukrayna’nın İsveç formatına benzer devlet olma fikri uzlaşma seçeneği olabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’da İsveç gibi tarafsız devlet oluşturulması fikrine sıcak baktıklarını belirterek, “Bunun bir uzlaşma seçeneği olacağına inanıyoruz.” dedi.

Ukrayna’da İsveç veya Avusturya gibi askerden arındırılmış tarafsız bir devlet oluşturulmasına yönelik fikre sıcak baktıklarını anlatan Peskov, “Bunun bir uzlaşma seçeneği olacağına inanıyoruz. Bu konuyu istişare ediyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın önerdiği söylenen teklif, Avusturya ve İsveç’te olduğu gibi bir ülkenin “tarafsız bir devlet” olarak tanındığı ve yabancı devletlerin üslerinin konuşlandırılmasının reddedildiği blok dışı bir statüyü içeriyor.

Putin, asgari ücret ve memur maaşlarına zam talimatı verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çok yakında ülkede asgari ücret ve memur maaşlarına zam yapılacağını duyurdu.

Asgari ücretle birlikte asgari geçim düzeyi için belirlenen tutarın da yükseltileceğini belirten Rus lider, aynı zamanda Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya karşı sürdürülen ekonomik savaşa rağmen Merkez Bankası’nın para basmasına gerek duymadığını, devlet bütçesinin yeteri kadar gelire sahip olduğunu söyledi.

Batı yaptırımları nedeniyle küresel ekonomiye ciddi bir darbe vurulduğunu vurgulayan Putin, dünyayı gıda ile ilgili ciddi problemlerin bekleyeceğini, öte yandan Rusya’nın Batı’nın aksine yabancı şirketlerin mülkiyet haklarına saygı duyacağını bildirdi.

Rusya’da yıllık enflasyon «2015’ten bu yana en yüksek seviyesine» çıktı

Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle ülkedeki ürünlerin fiyatlarında, 5-11 Mart’ı kapsayan haftada önemli artışlar yaşandı.

Söz konusu dönemde, haftalık enflasyon oranı yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşirken yıllık enflasyon da 2,1 puan artarak Aralık 2015’ten bu yana ilk defa yüzde 12,5’e çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada, yaptırımlar nedeniyle Rus ekonomisinde bir dönüşüm yaşanacağını, bu durumun daha yüksek enflasyon ve işsizliğe yol açacağını söylemişti.

Uzmanlar, Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybının henüz tam anlamıyla fiyatlara yansımadığına, enflasyonun daha da artmasının beklendiğine işaret ediyor.

Hindistan, Rusya’dan 3,5 milyon varil ham petrol almaya hazırlanıyor

Hindistan’ın, Batılı ülkelerinin yaptırım uyguladığı Rusya’dan 3,5 milyon varil ham petrol satın alma anlaşmasını sonlandırmak üzere olduğu bildirildi.

Times of India’nın Hint yetkililere dayandırdığı habere göre, Hindistan Rusya’dan 3,5 milyon varil ham petrol satın alma anlaşmasında sona yaklaştı.

Anlaşmanın genel hatlarına göre, petrolün nakliyesi ve dağıtım teminatı Rusya’nın sorumluluğunda olacak.

Siluanov: Dış borcumuza ilişkin yükümlülükleri yerine getirdik, top artık ABD’de

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, RT Arabic kanalına yaptığı konuşmasında, Rusya’nın yurtdışında bloke edilen döviz hesapları üzerinden dış borç ödemeleri için transfer talimatı verdiklerini, şimdi topun ABD yetkililerinde olduğunu söyledi.

Hem döviz hem de ruble cinsinden Rus varlıklarının dış borç yükümlülüklerini karşılamaya yeterli olduğunu söyleyen Siluanov, Batılı ülkelerin ödemeler için dondurduğu döviz hesaplarını tekrar açarak ödemeyi alabileceğini vurguladı.

Temerrüt teriminin Rusya için geçerli olmadığının altını çizen Maliye Bakanı, “Temerrüt, ülkenin yükümlülüklerini yerine getirememesi anlamına geliyor. Döviz bazında yükümlülüklerimizi yerine getirme yeteneğimizi kaybetmedik. İmkânsızlık bize bağlı değil çünkü paramız var. Ödeme talimatı da verdik. Şimdi top her şeyden önce Amerikan makamlarında” diye konuştu.

Avrupa Konseyi, Rusya’yı üyelikten çıkardı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna’da düzenlediği askeri operasyonu nedeniyle Rusya’yı 16 Mart 2022’den itibaren üyelikten çıkarmaya karar verdi.

Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesi’nin, sabahki olağanüstü toplantının ardından konseyin tüzüğünün 8. maddesi gereğince başlatılan prosedür kapsamında Rusya’yı üyelikten çıkarmaya karar verdiği belirtildi.

İsviçre, Rusya’ya karşı yaptırımları genişletti

İsviçre Federal Hükümeti, Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları genişleterek, 200’den fazla Rus iş insanı, oligark ve kuruluşu yaptırım listesine aldı.

Tarafsızlığı ve uluslararası barış görüşmelerine ev sahipliği yapmasıyla bilinen İsviçre, 28 Şubat’ta Rusya’ya karşı Avrupa Birliği (AB) ile aynı yaptırımları uygulama kararı almıştı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.