reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 16 Mayıs 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 16 Mayıs 2022
reklam

Dün, 16 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

KGAÖ liderleri, 2,5 yıl aradan sonra ilk yüz yüze zirvede bir araya geldi

Rusya ile birlikte Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) zirvesi, 2,5 yıl aradan sonra ilk kez başkent Moskova’da düzenlendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin basına açık kısmında yaptığı konuşmasında, tüm liderleri Moskova’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, KGAÖ’nün kuruluş belgesinin imzalanmasının 30. yıldönümü ve örgütün fiili olarak faaliyete geçmesinin 20. yıldönümü vesilesiyle tüm liderleri tebrik etti.

Konuşmasında Ukrayna’ya da değinen Putin, aşırılıkların ve milliyetçi grupların tüm ülkelerde gözlemlenebildiğini, ancak Ukrayna dışında hiçbir yerde devlet düzeyinde Nazizm’in bu kadar teşvik edilmediğini vurgularken, sadece Ukrayna devletinin Nazizim’le özdeşleştirilenleri halk kahramanı yaparak yüceltmeye çalıştığını e medeni hiçbir ülkede neo-Nazi sembollerinin kullanılmadığını ifade etti.

Putin, Ukrayna’da uzun süredir gözlemledikleri neo-Nazizm’in yayılmasına göz yuman ve aslında onu teşvik eden NATO’nun ABD dış politikasının bir aracı olarak hareket ettiğinin altını çizdiği konuşmasına şu şekilde devam etti:

KGAÖ Zirvesi 16 Mayıs 2022 Moskova

“Kuzey Atlantik İttifakı’nın İsveç ve Finlandiya ile birlikte genişlemesi, tamamen yapay olarak yaratılan bir sorun. Bu, ABD’nin dış politikadaki çıkarları için yapılıyor. Genel olarak NATO, zaten ABD dış politikasının bir aracı olarak ısrarlı, agresif ve ustaca bir şekilde kullanılıyor. Bütün bunlar zaten zor olan uluslararası güvenlik ortamını daha da kötüleştiriyor. Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın hiçbir sorunu olmadığı devletlerdir. Ancak bu ülkelerin NATO’ya üye olması Rusya için bir tehdit yaratmasa da askeri altyapılarımızı bu ülkelerin sınırlarına genişletmemize neden olacaktır. Buna tepki vereceğiz.”

Rusya: Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girme kararı güvenliklerini güçlendirmeyecek

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik kararının bu ülkelerin güvenliğini güçlendirmeyeceğini söyledi.

Gazetecilerle yaptığı görüşmesinde Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ryabkov, askeri gerilimin genel seviyesinin artacağını ve bu alandaki öngörülebilirliğin azalacağını belirten Ryabkov, mevcut durumun Finlandiya ve İsveç yönetiminin geniş kapsamlı sonuçları olacak hatası olduğunu ve bu ülkelerdeki karar vericilerin seviyesini gösterdiğini ifade etti.

Ryabkov “Mevcut durumda ne yapılması gerektiğine dair bazı hayali fikirler için sağduyunun feda edilmesi üzücü.” ifadesini kullandı.

AB, yaptırımlarla Rusya ekonomisine verdiği zarar tahminini paylaştı

Rusya’ya karşı petrol ambargosunu da içeren altıncı yaptırım paketini onaylamaya çalışan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yayınladığı “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2022 İlkbahar” raporunda Rusya ekonomisine ilişkin tahminlerini yayımladı.

Rusya ekonomisinin 2022’de yüzde 10,4 oranında zayıflayabileceğini açıklayan Avrupa Komisyonu, ancak 2023’te Rusya’nın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) hafif bir artış başlayacağını vurgulayarak gelecek yılın sonunda Rusya’nın GSYH’nin yüzde 1,5 büyüme göstereceğini vurguladı.

Raporda, Batılı şirketlerin Rusya pazarından çekilmesi nedeniyle ekonomik büyümenin düşük olacağı belirtilirken, aynı zamanda ithal ikamesi politikası kapsamında Avrupa ülkeleriyle bağların kopmasına uyum sağlanması nedeniyle durumun zamanla giderek iyileşeceğinin altı çizildi.

“2022’de Rusya’nın mal ve hizmet ithalatı dörtte bir oranında düşebilir” ifadelerine yer verilen AK raporunda, 2023’te ithalat hacminin yüzde 5,4 büyüyeceği, ihracatta ise bu yıl yüzde 16’lık düşüşten sonra 2023’te yüzde 4’lük bir büyüme görülebileceği aktarıldı.

Ayrıca artan fiyatlar ve tedarik sorunları nedeniyle Rusya’da yıl sonunda enflasyon oranlarının yüzde 20’nin üzerinde olacağına işaret edilirken, 2023’te ise yıllık enflasyonun yüzde 10’a gerileyeceği de eklendi

McDonald’s Rusya pazarından ayrılıyor

Dünyaca ünlü Amerikan fast food zinciri McDonald’s, Rusya pazarından ayrılmaya karar verdiğini duyurdu.

Şirketin yayınladığı basın açıklamasında, McDonald’s’ın Rusya pazarından çekilmeye karar verdiği bildirilirken, Rusya’daki işinin satışına başladığı ifade edildi.

Rusya’da 32 yıldır faaliyet gösteren McDonald’s Corporation, Rusya pazarından çıktığını duyurarak ülkedeki işini satma sürecini başlatmıştır ifadelerine yer verilen ABD’li restoran zincirinin kamuoyu açıklamasında, Rusya’daki tüm restoranlarının satışa sunulacağı, yeni alıcının McDonald’s’ın marka, logo ve menüsünü kullanamayacağı da vurgulandı.

Yeni marka adı altında faaliyetlerine devam edebilir

McDonald’s Rusya’ya yakın kaynakların Rus resmi haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada, şirketin Rusya’da yeni bir marka altında çalışmaya devam edeceği iddia edilirken, faaliyetlerine haziran ortasında başlayabileceği ifade edildi.

Ajansın muhatabı, yeni şirketin şu anda ülkedeki McDonald’s restoranlarında çalışan aynı ekiple yeni marka adı altında faaliyetini sürdüreceğini vurgularken, restoran ve menülerin korunacağını, ancak logonun değiştirilebileceğini ekledi.

Renault’un Rusya’daki varlıkları kamulaştırıldı

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, dev Fransız otomobil üreticisi Renault’nun Rusya’daki tüm varlıklarının kamulaştırılarak Moskova Belediyesi’ne devredileceğini duyurdu.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Renault ile şirketin varlıklarının Rus hükümeti ve Moskova belediye yönetimine devredilmesi konusunda anlaşma imzalandığı belirtildi.

Anlaşmaya göre, Renault Rusya’nın tüm payının Moskova belediye yönetimine devredildiği, Fransız şirketin, ülkenin en büyük otomobil şirketi Avtovaz’daki yüzde 68 payının ise NAMI adlı Rus enstitüsüne geçeceği kaydedildi.

Açıklamada, Renault’un Avtovaz’daki payını 6 yıl içerisinde geri alma hakkına sahip olduğuna işaret edildi.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, 27 Nisan’da yaptığı açıklamada, Renault’un Rusya’daki varlıklarının sembolik “1 ruble” karşılığında devredileceğini duyurmuş, şirketin Rusya’daki faaliyetlerini durdurması nedeniyle alternatif bulmak zorunda olduklarını söylemişti.

Sobyanin: Tarihi Moskvich arabalarını tekrar üreteceğiz

Anlaşmayla ilgili açıklama yapan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentteki Renault fabrikasını belediye bilançosuna taşımaya ve tarihi Moskvich markası altında otomobil üretimine yeniden başlamaya karar verdiklerini açıkladı.

Sobyanin, Fransız Renault şirketinin Moskova’daki fabrikasını kapatmaya karar verdiğini belirterek, “Bu onların hakkı… Ancak binlerce çalışanın işsiz kalmasına izin veremeyiz. Bu nedenle, fabrikanın çalışmaya devam etmesine karar verdik. Tarihi Moskvich markasını yeniden canlandırarak üretimini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Reebok, Rusya’daki işini Türk şirketine sattı

Kommersant gazetesi, dünyaca ünlü spor giyim markası Reebok’un Rusya’daki giyim perakende ayağını Türk şirketi FLO’ya sattığını bildirdi.

Anlaşmaya yakın kaynaklardan alınan ifadelere göre satın alma işleminin tamamlandığı kaydedilirken, imzalanan sözleşme ile birlikte ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketinin Rusya’daki 100 Reebok mağazasını işleteceği vurgulandı.

Anlaşmayla ilgili konuşan Infoline-Analytics Genel Müdürü Mihail Burmistrov, şirketin Rusya’daki işinin 1,5 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirtirken, “Ancak muhtemelen Reebok’ın Rusya’daki tüm satış noktalarının Türk şirketine maliyeti 500 milyon doları geçmedi” yorumunu yaptı.

Reebok, 2005 yılında Adidas çatısı altına girmiş, daha sonra Mart 2022’de marka, Adidas tarafından American Authentic Brands Group’a (ABG) 2,1 milyar Euro karşılığında satılmıştı.

Rusya’daki Reebok bölümünün 2021 yılı geliri 55,6 milyar ruble olarak açıklanırken, mağazalarının net karı geçtiğimiz yıl 3,9 milyar ruble olarak kaydedilmişti.

Pushkov’dan Türkiye’yi tehdit eden Avrupa Parlamentosu’na tepki

Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Senatörü Aleksey Pushkov, Türkiye’ye karşı sert tutumlarıyla tanınan Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkanı Manfred Weber’in Türkiye’yi yaptırımla tehdit etmesine tepki gösterdi.

Weber’in Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine engel olan Türkiye için Avrupa’nın yaptırım uygulaması gerektiği sözlerine kişisel Telegram hesabından yanıt veren Pushkov, “Rusya’yı tecrit ettiniz. İran’ı tecrit ettiniz. Suriye’yi ve Venezuela’yı tecrit ettiniz. Şimdi de Türkiye’yi mi izole edeceksiniz? Daha sonra sırada Çin mi olacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu’nda en büyük grup olan ve Hristiyan Demokrat, muhafazakar partilerden oluşan Avrupa Halk Partisi’ne (EPP) başkanlık eden Manfred Weber, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine veto kartını gösteren Türkiye’yi ittifak içinde tecrit etmekle tehdit etmişti.

AB, Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırımlara katılmasını istedi

Avrupa Birliği (AB), aday ülkelerden Sırbistan’ın, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmasını, dış politikasını AB ile uyumlu hale getirmesini istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı bitiminde düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yanı sıra ağırlıklı olarak Batı Balkan ülkelerinin AB süreçlerini de ele aldıklarını söyledi.

Toplantının bir bölümüne Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Karadağ dışişleri bakanlarının da katıldığını hatırlatan Borrell, AB adayı ülkelerin dış politikada AB ile uyumlu davranması gerektiğini belirtti.

Borrell, Sırbistan’ın ismini vererek Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlara dahil olmasını talep etti.

Rusya, Azovstal’daki Ukraynalı birliklerle yaralıların tahliyesi konusunda anlaştı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol şehrinde bulunan Azovstal Metalurji Fabrikası’ndaki yaralı Ukrayna askerlerinin bölgeden tahliyesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bakanlık tarafından paylaşılan yazılı açıklamada, fabrikayı kuşatan Rus birliklerinin yaralı Ukrayna askerlerinin tahliyesi amacıyla insani koridor açacağı bildirilirken, açıklamada, “16 Mayıs’ta Mariupol’de bloke edilen Azovstal fabrikasında yaralı bulunan Ukrayna askeri personelinin temsilcileriyle yapılan müzakereler sonucunda, fabrikadaki yaralıların tahliye edilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Rus birliklerinin fabrika civarında ateşkes ilan ettiği de vurgulanırken, yaralı Ukrayna askerlerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Novoazovsk kentindeki bir tıbbi merkeze teslim edileceği, gerekli tüm tıbbi yardımın yapılacağı aktarıldı.

Rus basını, hastaneye ulaştırılan yaralıların durumunun ağır olduğu dikkate alındığında Azovstal’daki Ukraynalı Azov taburunun yalnızca çok ciddi hayati tehlike altında bulunan askerlerin tahliye edilmesine izin verdiğini, geride kalan birliklerin fabrikada kalmayı planladığını yazdı.

Rusya’nın Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri 2 trilyon ruble azaldı

Rusya’nın Ulusal Refah Fonu’ndaki toplam rezervleri, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 15,3 azalarak 11 trilyon rubleye geriledi.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin emeklilik sisteminin desteklenmesi için faaliyet gösteren Ulusal Refah Fonu’ndaki toplam rezervler, 1 Mayıs itibarıyla 1 Nisan’a kıyasla 13 trilyon rubleden 11 trilyon rubleye düştü.

Açıklamada, söz konusu hacmin Rusya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 8,3’üne ve döviz cinsinden 155 milyar dolara tekabül ettiği bilgisi paylaşıldı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.