reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 17 Ekim 2023

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 17 Ekim 2023
reklam

Dün, 17 Ekim 2023’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Duma, CTBT’nin onayının kaldırılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti

Devlet Duması, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması’nın (CTBT)  askıya alınmasına ilişkin tasarıyı ilk okumada kabul etti. Vyacheslav Volodin, ABD’nin BM’deki temsilcisi aracılığıyla milletvekillerinden belgeyi kabul etmemelerini istediğini söyledi.

Volodin’in daha önce vurguladığı gibi, onayı geri çekme kararı Rusya’nın ulusal çıkarlarıyla uyumlu ve anlaşmayı hiçbir zaman onaylamamış olan ABD’nin buna benzer bir tepkisi olacak.

Siluanov, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının kullanımına aynı şekilde yanıt verileceğini söyledi

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya Federasyonu’nun dondurulan varlıklarından elde edilen gelirin kullanımına aynadan yansıması şeklinde cevap verecekleri sözünü verdi. Bakan, Rusya’nın Rus tahvillerine borçlu olunan parayı da dondurduğunu hatırlattı.

Zoom, Rusya Federasyonu’nda temsilcisiz faaliyet gösterdiği için para cezasına çarptırıldı

Zoom, Rusya Federasyonu’nda bir şubesi olmadan faaliyet gösterdiği için 115 milyon ruble para cezasına çarptırıldı. Servis, bu kural kapsamında kovuşturmaya uğrayan ilk yabancı şirket oldu.

Mahkemede okunan dava materyallerine göre Zoom, Rusya Federasyonu topraklarında şube veya temsilcilik oluşturmadan ve işleyişini sağlamadan faaliyet göstermekle suçlanıyordu.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın Gazze’de «insani ateşkes» çağrısı yapan tasarısını reddetti

Rusya’nın Gazze’de «insani ateşkes» çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya’nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı.

Tasarı, 5 ‘evet’ oyu alırken, 6 ‘çekimser’ ve 4 ‘hayır’ oyuyla reddedildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya ‘hayır’ oyu kullandı.

Rusya, Eylül ayında Türkiye’ye deniz yoluyla mal ihracatında lider oldu

Eylül ayında Rusya, Türkiye’ye deniz yoluyla mal ihracatında liderlik yaparken, yıl içinde sevkiyat hacmini de yüzde 11’in üzerinde artırdı.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri verilerine göre Türkiye’nin ithalat yapısında genellikle petrol, dizel yakıt ve kömür bulunurken, tahıl hacim açısından ilk sıralara giremedi.

Türkiye’ye deniz yoluyla mal ihraç eden ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer alırken, Eylül 2022’de 6,7 milyon ton olan sevkiyat miktarı bu yılın Eylül ayında 7,4 milyon tonu aştı. Bu hacimdeki yüklerin yalnızca yüzde 4’ünden biraz azı Türk bandıralı gemiler tarafından teslim edildi. Ardından Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan ve Irak takip etti. Bir önceki yıl ihracatçılar listesinde beşinci sırada yer alan Ukrayna ise ilk beşten düştü.

Peskov, Putin’in Rusya’da rakibi olmadığını söyledi

Rusya Federasyonu Başkanı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, şu anda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’da «rakibi olmadığına ve olamayacağına» düşünüyor.

Peskov, «Başkan Putin’in şüphesiz ülkemizdeki bir numaralı siyasetçi, devlet adamı olduğunu defalarca söyledik. Benim şahsi görüşüm; bunu söylemeye pek hakkım olmasa da, kuralları çiğneyerek, şu anda Rusya Federasyonu’nda hiçbir rakibi olmadığını ve olamayacağını söyleyebilirim» dedi.

THY ve Pegasus uçakları Kazan’a inemedi

Türkiye’den Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’a giden THY ve Pegasus uçakları başka şehirlere indi.

Kazan’da saniyede 25-28 metre şiddete varan rüzgar nedeniyle ile hem Pegasus Airlines PC 370 ( İstanbul-Kazan) hem de Türk Hava Yolları TK3986 (Dalaman — Kazan) uçakları başka havalimanlarına yönlendirildi.

Pegasus uçağı Moskova Domodedovo havaalanına iniş yaparken THY uçağı ise Ufa’ya iniş yaptı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.