Dün, 20 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin’in başkanlığındaki Rusya Güvenlik Konseyi’nde siber saldırılar görüşüldü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlığındaki Rusya Güvenlik Konseyi’nde, ülkenin bilgi, haberleşme teknolojilerine ve söz konusu altyapılara yönelik saldırılara karşı alınacak güvenlik önlemleri görüşüldü.
Putin, Rusya Güvenlik Konseyi ile video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’ya yönelik siber saldırıların son dönemde katbekat arttığını söyledi.
Söz konusu saldırıların, farklı ülkelerden ve eşgüdümlü bir şekilde gerçekleştirildiğine işaret eden Putin, “Rusya’nın kritik bilgi altyapısının internet kaynaklarını devre dışı bırakmak için saldırılar yapılıyor. Kitle iletişim araçları, finans kurumları, sosyal açıdan önemli kitlesel ağlara saldırılar yapıldı.” dedi.
Şoygu’dan Ukrayna’daki son duruma ilişkin açıklama geldi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mariupol’de Azovstal Metalürji Fabrikası sahasında bugüne kadar bin 908 Ukraynalı askerin silah bıraktığını bildirdi.
Rus ordusunun Donbass bölgesindeki kontrolü genişlettiğini belirten Şoygu, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “Kiev güçlerinden tamamen kurtarılmasına” az kaldığını anlattı.
Şoygu, Ukrayna’daki tehlikeli bölgelerden bugüne kadar Rusya’ya 1 milyon 377 bin kişinin tahliye edildiği söyledi.
Rusya’nın Batı sınırlarındaki askeri tehdidin büyüdüğünü aktaran Şoygu, burada son 8 yılda ABD ve Avrupa’nın stratejik bombardıman uçaklarının uçuşlarının 15 kat arttığını dile getirdi. Şoygu, ABD gemilerinin güdümlü füzelerinin de Baltık Denizi’ne geliş gidişlerinin sistematik hale geldiğini kaydetti.
Putin, hükümete Rusya’nın DTÖ üyelik stratejisini gözden geçirme talimatı verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğine yönelik stratejisinin analiz edilmesine yönelik talimat verdi.
Putin’in Kremlin’in internet sitesinde yayımlanan talimatına göre, Rus hükümeti, DTÖ üyesi ülkelerin Rusya ile ticaret kısıtlamalarıyla ilgili attığı adımları detaylı bir şekilde değerlendirecek.
Hükümete, Rusya’nın söz konusu adımlara yönelik atacağı karşı adımlara yönelik tekliflerini iletmesi ve Rusya’nın DTÖ üyeliğine yönelik stratejisinin analiz edilmesi talimatı da verildi.
Lavrov, Afrika’daki krizlerin Afrikalılarca çözülmesi gerektiğini söyledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mali’nin ortaya çıkan güvenlik kaynaklı tehlikeler nedeniyle dış yapılardan yardım istemesinden Avrupa’nın rahatsızlık duyduğunu belirterek, «Afrika’daki iç siyasi krizlerin çözümü öncelikle Afrikalıların kendileri tarafından ve Afrikalıların çıkarları doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.» dedi.
Lavrov, Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop ile Moskova’da görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya ile Mali arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için somut meseleleri konuştuklarını aktarırken, ticaret hacminin iki ülke arasındaki ilişkilerin potansiyeli karşısında yetersiz olduğuna dikkati çekti.
Lavrov, «Afrika’daki iç siyasi krizlerin çözümü öncelikle Afrikalıların kendileri tarafından ve Afrikalıların çıkarları doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Dünya toplumunun görevi ise onlara bu konuda gerekli tüm desteği sağlamaktır.» diye konuştu.
Fransa ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dünyanın herhangi bir bölgesinde baskın rol talep etme girişimlerinin hoş olmadığını kaydeden Lavrov, Fransa ve AB yetkililerinin, Rusya’nın Afrika’daki temaslarının gelişmesinden endişe duyduğunu ifade ettiğini anımsattı.
Rusya, Finlandiya’ya gaz arzını durduruyor
Finlandiya’nın ulusal gaz dağıtıcısı Gasum, Rusya’dan Finlandiya’ya doğal gaz arzının 21 Mayıs 2022 itibariyle durdurulacağını bildirdi.
Gasum’dan yapılan açıklamada, Rus enerji şirketi Gazprom’un alt şirketi Gazprom Export’un “Gasum’un gaz tedarik sözleşmesi kapsamında Finlandiya’ya doğal gaz arzının 21 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat sabah saat 07.00’de kesileceğini bildirdiği” belirtildi.
Açıklamada, 21 Mayıs’tan itibaren yaz sezonunda Gasum’un Baltık doğal gaz boru hattı (Balticconnector) aracılığıyla müşterilerine diğer kaynaklardan doğal gaz tedarik edeceği, şirketin gaz dolum istasyonlarının normal şekilde çalışmayı sürdüreceği bildirildi.
Gasum’dan daha önce yapılan açıklamada, şirketin, doğal gaz sevkiyatları için rubleyle ödeme yapmayı reddettiği belirtilmişti.
Merkez Bankası, borsada açığa satışa izin verdi
Rusya Merkez Bankası, aracı kurumlara verdiği talimatı uyarınca, 1 Haziran itibariyle bireysel yatırımcıların borsada açığa satış işlem serbestisi tanıyacağını, döviz işlemlerinde ise kaldıraçlı işlemlere getirdiği yasağı iptal edeceğini duyurdu.
Rusya’nun en büyük özel bankalarından Tinkoff Bank’ın yatırım bölümü Tinkoff İnvestments tarafından paylaşılan bilgide, 24 Şubat’ta Merkez Bankası tarafından getirilen borsalarda açığa satış işlemleri ve kaldıraçlı döviz işlemlerindeki yasağın düzenleyicinin kararıyla 1 Haziran itibariyle sona ereceği aktarıldı.
Rusya Merkez Bankası, bireysel yatırımcıların borsada açığa satış işlemleriyle birlikte döviz işlemlerinde kaldıraçlı işlemlere kısıtlama kararı almış, bu kararın yatırımcıların finans piyasalarındaki haklarının ve meşru çıkarlarının korunmasını sağlamak ve riskleri azaltmak için gerekli olduğunu belirtmişti.
Oreshkin: 2022’nin sonunda küresel gıda krizi yaşanabilir
Ekonomiden sorumlu Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Maksim Oreshkin, 2022 yılının sonu itibariyle ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) mantıksız siyasi kararları nedeniyle dünyada küresel gıda krizinin beklendiğini söyledi.
Bu yıl yaşanacak küresel kıtlığın temel nedeninin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin kötü planlanmış ekonomik eylemleri olduğunu söyleyen Oreshkin, aynı zamanda ABD ve AB’nin uzun orta ve uzun vadede öngörüleri hesaba katmayan para politikası ve bütçe politikasını küresel gıda sorununa katkı sağlayacağını ifade etti.
12 Mayıs’ta açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinde Rusya’ya yönelik yaptırımları hazırlayanların siyasi hırslarının Avrupa ve ABD ekonomilerine büyük zarar verdiğini söylemişti.
Maliye Bakanlığı, tahvil ödemelerini gerçekleştirdiğini duyurdu
Rusya Maliye Bakanlığı, Batı yaptırımlarına rağmen vadesi gelen dış borca yönelik tahvil ödemelerinin dolar ve Euro cinsinden gerçekleştirildiğini bildirdi.
Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, vadesi gelen eurobond ödemesi için dolar ve Euro cinsinden ödeme yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, “71,25 milyon dolar değerindeki 2026 vadeli ve 26,5 milyon avro değerindeki 2036 vadeli eurobond ödemeleri yapılmıştır. Böylece, ilgili yükümlülükler, ihraç belgelerinde belirlenen koşullara uygun olarak yerine getirilmiştir.” denildi.
Eski Almanya Başbakanı Schröder, Rosneft yönetim kurulundan ayrıldı
Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in şirketteki yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığını bildirdi.
Rosneft’ten yapılan yazılı açıklamada, Schröder’in, şirketteki yönetim kurulu üyeliği görevini artık yerine getiremeyeceğini Rosneft’e bildirdiği belirtildi.
Schröder’in kararının anlayışla karşılandığı ifade edilen açıklamada, Schröder’in şirkete önemli katkılarda bulunduğu ve hizmetleri için kendisine teşekkür edildiği bilgisi verildi.