Dün, 21 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Peskov, Ukrayna meselesinde arabulucu olmak isteyen ülkelere çağrıda bulundu
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna sorununda arabuluculuk yapmak isteyen tüm ülkelerin artık Kiev’i daha uzlaşmacı hale getirmek adına Kiev üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini bildirdi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde arabulucu olmak isteyen ülkelere minnettar olduklarını söyleyen Peskov, “Böyle bir müzakere sürecine yardımcı olmak istediklerini beyan eden ve müzakere için yer öneren tüm ülkelere teşekkür ediyoruz. Ancak uluslararası örgütler ve ülkeler gerçekten yardımcı olmak istiyorlarsa Kiev yönetimini daha uzlaşmacı ve daha yapıcı hale getirmek için Kiev üzerindeki etkilerini kullanmalı” diye konuştu.
Peskov, Rus heyetinin Ukrayna tarafı ile müzakerelerde hızlı ve yapıcı bir şekilde çalışmaya çok daha fazla istekli olduğunun altını çizerken, Ukrayna heyetinin durumun gerekliliklerini karşılamadığını söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev’deki AVM, roketatar yerleştirildiği için vuruldu
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de faal olmayan alışveriş merkezinin (AVM) çok namlulu roketatar yerleştirildiği için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu bildirdi.
Biden’ın Putin’e yönelik sözleri nedeniyle ABD Büyükelçisi Rus Dışişlerine çağrıldı
ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sözleri nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Sullivan Bakanlığa çağrılarak, Biden’ın Putin’e yönelik son zamanlarda yaptığı açıklamaların kabul edilemez olduğu vurgulandı ve protesto notası verildi.
Biden, 16 Mart’ta Beyaz Saray’da bir gazetecinin Ukrayna’daki savaş ile ilgili olarak, «Gördüğümüz onca şeyden sonra Putin’i savaş suçlusu olarak nitelemeye hazır mısınız?» sorusu üzerine önce «Hayır.» yanıtını vererek salondan ayrılmış, daha sonra salona geri dönen Biden, Putin için «O bir savaş suçlusu.» demişti.
Biden, daha önceleri de yine Putin hakkında, “haydut” ve “katil bir diktatör” sözlerini de sarf etmişti.
Rusya, Japonya ile barış müzakerelerini sonlandırdı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya karşıtı yaptırım kararı aldığı gerekçesiyle Japonya ile yürütülen barış müzakerelerini reddetme kararı aldıklarını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Japonya’nın Ukrayna’daki savaş ile bağlantılı olarak “Rusya’ya karşı düşmanca tek taraflı yaptırımlara” başvurduğu belirtildi.
Açıklamada, “Rus tarafı, mevcut koşullarda Rusya’nın çıkarlarına zarar vermeye çalışan ve düşmanca pozisyon alan bir devletle ikili ilişkilere yönelik temel bir belgenin imzalanmasının müzakere edilmesinin imkansızlığı nedeniyle Japonya ile barış anlaşması müzakerelerine devam etme niyetinde değildir.” ifadesi kullanıldı.
Lavrov, Azerbaycanlı ve Ermenistanlı mevkidaşlarıyla görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Lavrov’un, Bayramov ve Mirzoyan ile telefon görüşmelerinde, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 9 Kasım 2020, 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 tarihlerinde imzalanan anlaşmaların uygulanması konusu ele alındı.
Lavrov ve Azerbaycanlı mevkidaşının Ukrayna çevresindeki duruma da değindiği belirtilirken, Azerbaycan, Türkiye, Ermenistan, Gürcistan, Rusya ve İran’ın yer aldığı 3+3 formatındaki Bölgesel Danışma Platformu’nun ilerideki çalışmaları konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu vurgulandı.
AB, Rusya’dan enerji ithalatını sürdürüyor
Rusya’nın 28 Şubat’ta başlattığı askeri operasyonun ardından AB, İngiltere ve ABD, Rusya’ya karşı çeşitli ekonomik yaptırımlar uygularken, sert ekonomik yaptırımlara rağmen Avrupa ülkelerinin Rusya’dan doğal gaz, kömür ile petrol ve petrol ürünleri ithalatı 17 milyar Euro’ya yaklaştı.
Avrupa Birliği (AB) yüksek oranda bağımlı olduğu enerji alanında Rusya’ya henüz yaptırım kararı açıklamazken, bir yıl içinde Rus gazına bağımlılığını yaklaşık yüzde 80 azaltacak bir yol haritası hazırlamaya çalışıyor.
Novak, Rus petrolü ve gazından vazgeçmenin şu an imkansız olduğunu açıkladı
Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolü ve doğalgazını reddetmenin mevcut durumda imkansız olduğunu söyledi.
Batı ülkelerinin yetkilileri tarafından Rusya’dan enerji sevkiyatlarını reddedeceklerine dair açıklamalar yapıldığına işaret eden Novak, “Ancak dikkat ederseniz Rus petrolü ve gazını reddetmeyi tartışan Avrupa ülkelerinin enerji bakanları, toplantı sonrası şu anda bunun mümkün olmadığını kendileri açıkladı. Rusya’dan doğalgaz sevkiyatlarını azaltmak için 10 maddelik bir plan hazırlayıp kendilerine 2030 yılına kadar bir süre verdi. Dolayısıyla Rus petrolü ve gazından şu anda vazgeçmeleri imkansız” diye konuştu.
BM’den Rusya’ya tepki olarak fosil yakıtlara yönelmenin yıkıcı olacağı uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle Rus gazına alternatif ve fosil yakıt arayışının artmasının “çılgınlık” olduğu ve iklim değişikliyle mücadeleye “yıkım” getireceği uyarısında bulundu.
Büyük ekonomilerin Rus gazına alternatif aramasının kısa vadede fosil yakıtlara bağımlılığı artırabileceğine dikkati çeken Guterres, “Bu bir çılgınlık ve fosil yakıtlara bağımlılık (iklim değişikliğiyle mücadelede) yıkımı garanti ediyor.” ifadesini kullandı.
Reshetnikov: Yaptırımlar Rusya ekonomisini sarsacak
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ilan edilen yaptırımların ülke ekonomisini sarsacağını belirtirken, ancak Rusya’nın kendini güvene alabileceği rezervlerinin yeterli olduğunu da vurguladı.
Reshetnikov, şu an ekonominin belirli bir uyum sürecinden geçtiğin ifade derken, tüm süreçlerin yeniden yapılandırılması için uğraşıldığını, hükümet ve Merkez Bankası’nın tüm gücünü mevcut yeniden yapılandırmaya yönlendirdiğini belirtti.
Abramchenko: ülkede yeterli miktarda karabuğday ve şeker bulunuyor
Rusya Başbakan Yardımcısı Victoria Abramchenko, ekonomik durum nedeniyle birçok gıda ürününü stoklamak için büyük ölçüde alım yapan Rus varandaşlarını eleştirerek panik yapmamaya ve ürünleri büyük miktarlarda satın almamaya çağırdı.
Geçen hafta şeker satışlarının yaşanan büyük şoktan sonra yüzde 29 oranında düştüğü belirlenirken, ülkedeki şeker üreticileri fiyatları istikrara kavuşturmak ve spekülasyonları ortadan kaldırmak için perakende zincirleriyle doğrudan tedarik anlaşmaları yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Sheremetyevo Havalimanı, çalışanlarının yüzde 20’sini eve gönderdi
Rusya’nın en büyük uluslararası havalimanı Sheremetyevo, Rusya karşıtı yaptırımlar sonrası düşen yolcu trafiği nedeniyle çalışanların yüzde 20’sini zorunlu tatile gönderdi.
Sheremetyevo Basın Sözcüsü Anna Zakharenkova, havalimanı işletmesinin iş yükünde yüzde 70’lik azalma görüldüğüne dikkat çekerek, “Zorunlu tatil moduna geçirilen yüzde 20’lik personele maaş ödemeleri sürdürülecektir” diye konuştu.
Rusya’da Facebook ve Instagram’ın faaliyetleri yasaklandı
Rusya’da Facebook ve Instagram aşırılık yanlısı olarak tanımlanırken, çatı kuruluşları Meta’nın faaliyetleri yasaklandı.
Rusya Başsavcılığı’nın, Facebook ve Instagram’ın aşırılık yanlısı olduğu gerekçesiyle kapanmalarını talep ettiği dava, başkent Moskova’daki Tverskoy mahkemesinde görüldü.
Meta’nın aşırılık yanlısı olduğu hükmüne varan mahkeme, şirketin Rusya’da Facebook ve Instagram ürünlerini kullanmasını yasakladı.
Söz konusu siteleri kullanmaya devam eden vatandaşların aşırılık yanlısı olarak değerlendirilmeyeceğini belirten mahkeme, şirketin bir diğer ürünü WhatsApp’ın ise yasaklanmadığını açıkladı.
Rusya’da Telegram, WhatsApp’ı geçerek en popüler mesajlaşma uygulaması oldu
WhatsApp’ı geçerek ilk defa ülkenin en çok kullanılan mesajlaşması uygulaması olduğunu açıkladı.
Megafon’dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’da Telegram kullanımının 24 Şubat’tan bu yana hızla arttığına işaret edildi.
Telegram’ın toplam mesajlaşma trafiğindeki payının, mart ayının ilk iki haftasında yüzde 43’ten yüzde 63’e yükseldiği bilgisine yer verilen açıklamada, uygulamanın böylelikle Rusya’da en çok kullanılan mesajlaşması uygulaması haline geldiği belirtildi.