Dün, 22 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kosaçev, milliyetçilik kavramının Ukrayna’yı yok edeceği konusunda uyardı
Türkiye’nin de yakından tanıdığı eski Türk-Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı Konstantin Kosaçev, milliyetçilik ile vatanseverlik arasında fark olduğunu vurgulayarak, milliyetçi düşüncenin Ukrayna’yı yok edeceğini söyledi.
Parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde başkan yardımcılığı görevini yürüten Kosaçev, Rus ve Belarus halklarından farkı olmayan ‘Kiev Rus’un’ varisi Ukrayna halkının vatanseverlik ve milliyetçilik arasında çok önemli bir seçim yapmak zorunda kalacağını söylerken, “İlkini (vatanseverlik) seçerlerse Rusya Ukraynalı komşularını her zaman destekleyecektir. İkincisini (milliyetçilik) seçerlerse Ukrayna halkı basitçe kendisini içten yok edecektir. Kiev yönetimiyle Varşova, Londra ve Washington’da sunulmaya çalışıldığı gibi dışarıdan değil, tamamen içeriden yıkılacaktır” ifadelerini kullandı.
Peskov, müzakerelerdeki son durumu değerlendirdi
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakereleri değerlendirdiği basın toplantısında, Kiev tarafının daha aktif ve yapıcı bir şekilde görüşmelere katılmasını istediklerini söyledi.
Sürecin devam ettiğine işaret eden Peskov, öte yandan Rusya’nın elinde olmayan nedenlerden dolayı müzakerelerin uzadığını, Kiev heyetinin daha aktif ve yapıcı bir şekilde müzakerelere katılması gerektiğinin altını çizdi.
Vladimir Zelenskiy’nin Donetsk, Lugansk ve Kırım’ın tanınması konusunu referanduma taşıyabilecekleri açıklamasını da yorumlayan Kremlin Sözcüsü, bu tür açıklamaların iki ülke arasındaki görüşmeleri hızlandırmaktan çok daha da geciktireceğini belirtirken, “Ukrayna bağımsız bir devlettir, İçerisinde referandum düzenleme hakkına sahiptir. Ancak şartları bilinen müzakerelerin halen devam ettiği de hatırlanmalı” diye konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden’nın, Rusya’nın ülkesindeki kritik altyapılara siber saldırı düzenleyebileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, «Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor.» diye konuştu.
Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da dün 137 askeri altyapı tesisi imha edildi
22 Mart’ta açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, askeri operasyonun 27’inci gününde Ukrayna’da son 24 saatte 137 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.
Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 230 insansız hava aracı, 181 çok namlulu roketatar, 1528 tank ve çeşitli zırhlı araç, 154 uçaksavar füze sistemi, 602 obüs ve havan topu ve 1312 özel askeri araç yok edildi.” ifadesini kullandı.
Yaptırımlar nedeniyle Rusya’ya ait 78 uçağa el koyuldu
Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaly Savelyev, yaptırımlar nedeniyle Rus havayolu şirketlerine ait 78 uçağa yurt dışında el konulduğunu belirterek, yaklaşık 800 uçağın ise Rusya’da tescil edildiğini açıkladı.
Alman çelik endüstrisi, Rusya’ya karşı olası doğalgaz ambargosunda durma noktasına gelebilir
Alman Çelik Birliği Başkanı Hans Jürgen Kerkhoff, “Rusya’dan gelen doğalgaz olmadan şu anda çelik üretimi yapılamaz.” dedi.
Çeliğin neredeyse tüm sanayi değer zincirlerinin temel malzemesi olduğunu vurgulayan Kerkhoff, “Bu nedenle Rus gazı ithalatının hemen yasaklanması, sadece çelik endüstrisinde üretimin durmasına değil, aynı zamanda Almanya ve AB’de sanayi üretiminde bir düşüşe yol açacaktır. Rusya’dan gelen doğalgaz olmadan şu anda çelik üretimi yapılamaz.” ifadelerini kullandı.
Almanya, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55’ini, ham petrolün yüzde 35’ini ve kömürün yüzde 45’ini Rusya’dan alıyor.
Yabancı bankalar Rusya ekonomisinden umutsuz
Amerikan Haber Ajansı Bloomberg, Goldman Sachs ve İngiliz bankası Barclays’ın 2022 ve sonrası için Rusya ekonomisine ilişkin tahminlerini önemli ölçüde kötüleştirdiğini yazdı.
Amerikan bankası Goldman Sachs ve Barclays’ın Rusya ekonomisi için 21. yüzyılın başından bu yana görülen en kötü resesyonunu tahmin ettiğini aktaran Bloomberg, Goldman Sachs’ın Rusya ekonomisinde bu yıl daha önce varsayıldığı gibi yüzde 7 değil, yüzde 10 oranlarında düşüş beklediğini belirtirken, aynı zamanda 2023 ve 2024’te uzmanların ekonomide sırasıyla yüzde 2,4 ve 3,4 oranlarında bir miktar toparlanmayı da dışlamadıkları ifade edildi.
İngiliz bankası Barclays’in beklentileri ise daha karamsar
Buna göre 2022’de banka Rusya ekonomisinde daralmanın yüzde 12,4, 2023’te ise yüzde 3,5 olmasını beklerken, uzmanlar, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının uzun süre devam edeceğine ve ülkenin bu yaptırımların etkisini yıl ortasına kadar hissedeceğine inanıyor.
Rusya’da yeni COVID-19 vakaları son bir ayda 3,7 kat azaldı
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) basın servisi, ülkede son dört hafta içinde yeni COVID-19 vaka sayısının 3,7 kat azaldığını bildirdi.
Sadece son bir haftada yeni coronavirüs vaka sayılarında yüzde 34,9’luk düşüş yaşandığı vurgulanan açıklamada, 2022 yılının 11. haftasının sonuçlarına göre, geçen yılın aynı dönemine ait göstergeden 3,6 kat daha düşük olduğu ifade edildi.
Son bir günde Rusya’da kaydedilen yeni COVID-19 vaka sayısı 26 bin 294 kişiye gerilerken, bu rakamın 14 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olduğu iletildi.
İran’ın son 11 ayda Rusya ile ticaret hacmi arttı
İran’ın son 11 ayda Rusya’ya ihracatının yüzde 20, bu ülkeden ithalatının da yüzde 52 arttığı bildirildi.
İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) konuşan İran Gümrük Müdürlüğü Sözcüsü Ruhullah Latifi, son 11 ayda ülkesinin Rusya ile ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yükseldiğini açıkladı.
Rusya’ya geçen yıl yapılan ihracatın 447 milyon 763 bin dolar olduğunu hatırlatan Latifi, «Son 11 ayda ihracat hacmi yüzde 20 artarak 539 milyon 393 bin dolara çıkarken aynı dönemdeki ithalat ise yüzde 52 artışla 1 milyar 451 milyon 206 bin dolara yükseldi.» dedi.
Aleksey Navalnıy’a 9 yıl hapis cezası geldi
Rusya’da tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy, yolsuzluk yaptığı ve mahkeme üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Moskova Lefortovskiy Bölge Mahkemesince suçlu bulunan Navalnıy, aynı zamanda 1 milyon 200 bin ruble (yaklaşık 11 bin 500 dolar) para cezasına çarptırıldı.
Rusya’da yalan haber yapanlar hapis cezası onaylandı
Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması tarafından onaylanan yasaya göre, ülkenin devlet organlarının yurtdışındaki çalışmaları hakkında yalan (fake) haber yayan tüzel kişi temsilcileri ve bireyler için 5 milyon rubleye kadar para cezası ve 15 yıla kadar hapis cezası verileceği açıklandı.