Dün, 26 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya’dan Putin’e «kasap» diyen Biden’a «tedavi” önerisi
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “kasap” diyen ABD Başkanı Joe Biden’a tepki göstererek “Biden belki de hastadır, tedavi olsa iyi olur.” dedi.
Medvedev, Rusya’nın hangi durumlarda nükleer silah kullanma hakkına sahip olduğunu açıkladı
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Rusya’nın ulusal güvenliğinin tehdit altında olduğu durumlarda nükleer silah kullanma hakkına sahip olduğunu, ancak Moskova’nın Ukrayna’daki durumu müzakereler yoluyla çözmeyi umduğunu söyledi.
Medvedev, nükleer silah kullanabilecekleri gerçeğine rağmen diplomasinin öncelikleri olduğunu belirtirken, “Açıkçası şu anda Ukrayna’nın çevresinde gelişmekte olan ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden zor durumlarda Kiev yönetimi ile sürdürdüğümüz müzakerelerin ve diplomatik çabaların hala geçerli olduğu gerçeğinden hareket ediyoruz.
Macron, Mariupol’de Türkiye ve Yunanistan ile insani operasyon düzenleyeceklerini söyledi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın Mariupol kentini terk etmek isteyenler için Türkiye ve Yunanistan ile insani operasyon düzenleyeceklerini bildirdi.
Bu konuda Mariupol Belediyesi ile temas halinde olduklarını bildiren Macron, bu operasyon için Rusya ile müzakere edeceklerini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 48-72 saat içinde bu konuyu telefonda görüşeceğini söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı: Seyir füzeleri ile Ukrayna’da askeri yerleri vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Jitomir ve Mıkolayiv bölgesindeki askeri yerleri “Kalibr” ve “Oniks” yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını duyurdu.
Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna savaş uçağı ve insansız hava araçlarını vurduğu bilgisini de paylaşan Konaşenkov, “Vişnevoe yerleşim birimi üzerinde 2 Su-25 ve 1 Su-24 model uçak ile 6 insansız hava aracı vuruldu. Bunun dışında bir Toçka-U füze sistemi Vasilyevka yerleşim biriminde imha edildi.” diye konuştu.
Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 267 insansız hava aracı, 207 hava savunma sistemi, 1618 tank ve zırhlı araç, 166 çok namlulu roketatar, 662 obüs ve havan topu, 1453 özel askeri aracın yok edildiğini ifade etti.
Şoygu, Rus stratejik nükleer kuvvetlerin desteklenmesinin öncelikli olduğunu söyledi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun yeni silah siparişinde önceliklerinin havacılık, yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar ve stratejik nükleer kuvvetlerin savaşa hazır durumunun desteklenmesi olduğunu belirtti.
Mevcut zorluklar göz önüne alınarak savunma siparişlerinin planlı şekilde sağlandığına dikkati çeken Şoygu, «Bu yıl bütçe finansmanının bir önceki yıla göre yüzde 15 arttığını göz önüne alırsak devlet savunma siparişlerini yerine getirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakmamız gerekiyor.» dedi.
Karabağ’da gerilim artıyor
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusunun Karabağ’da Rus unsurların sorumluluk bölgesine girerek gözlem noktaları kurduğu ve Karabağ’daki Ermeni askeri oluşumlara saldırıda bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, Azerbaycan’ın Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiriyi ihlal ettiği ifade edildi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Rusya Savunma Bakanlığının, «Azerbaycan üçlü bildiriyi ihlal etti» şeklindeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, bu açıklamanın Azerbaycan’da teessüfle karşılandığını duyurdu.
Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoyqu ile telefonda görüştüğü aktarılırken, görüşmede Hasanov’un Şoygu’ya Azerbaycan askerlerinin mevzi ve konumlarının netleştirildiğini bildirdiği, buna rağmen 26 Mart’ta sabah saatlerinde yasa dışı silahlı Ermeni grupların Azerbaycan askerlerine karşı provokasyon girişiminde bulunduğu fakat derhal alınan önlemler nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldıkları belirtildi.
Putin, KOBİ’ler üzerindeki idari yükü azaltmayı amaçlayan yasayı imzaladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımları nedeniyle oluşan kısıtlamalarla zor durumda kalan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) üzerindeki denetimleri de içeren idari yükü azaltacak yasayı imzaladı.
Yaptırımlar sonrası işletmelere destek amacıyla hükümet tarafından hazırlanan ve Putin tarafından imzalanan yeni yasalar arasında aynı zamanda:
- 2021-2023 döneminde vatandaşların bankalardaki vadeli mevduat kazançlarına getirilen stopaj vergisinin geçici olarak iptali,
- Yeniden yapılanma (tasfiye) sürecinde olmayan ve haklarında iflas davası açılmamış tüm mükelleflere KDV iadesi için beyanname usulü uygulama hakkı verilmesi,
- Lüks otomobil vergisi kapsamında daha önce en az 3 milyon ruble olarak belirlenen taban otomobil fiyatlarının 10 milyon rubleye çıkarılması,
- 2022-2024 yılları için bilişim şirketlerinin gelir vergisi oranının yüzde sıfır olarak belirlenmesi de yer alıyor.
Rusya ve Belarus spor yaptırımları nedeniyle ortak yarışmalar düzenliyor
Belarus Spor Bakanı Oleg Matitsin, uluslararası spor müsabakalarında yaptırımlara maruz kalan Belarus ve Rusya’nın sporcuların zinde kalmalarına ve yaptırımlar kaldırıldıktan sonra küresel sahnede rekabeti sürdürmelerine yardımcı olacak ortak spor müsabakaları düzenlediklerini söyledi.
Rusya’da sürü bağışıklığı seviyeleri düşüşte
Rusya Pandemi ile Mücadele Operasyon Merkezi, ülke çapında COVID-19 enfeksiyonuna karşı sürü bağışıklığı seviyesinin yüzde 49, 7’ye gerilediğini açıkladı.
Başkent Moskova’da ise sürü bağışıklığı yüzde 43,6’ya gerilerken, bir hafta önce bu seviyenin yüzde 45 olduğu, Aralık 2021 sonunda ise yüzde 71,4’lere ulaştığı kaydedildi.
Rusya’da 26 Mart’ta son bir günde tespit edilen yeni cronavirüs vaka sayısı 24 bin 72 kişi olurken, gün içerisinde hastaneye yatış sayısı 4 bin 275 olarak kaydedildi.