Dün, 28 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri Dolmabahçe’de bir araya geliyor
Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin toplantısı 29 Mart Salı günü Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilecek.
Alınan bilgiye göre, basına kapalı olması öngörülen toplantının saat 10.30’da başlaması planlanıyor.
Toplantının başlamasının ardından basın mensupları Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nin önünde belirlenecek alanda yayın yapabilecek.
Lavrov: İstanbul’daki müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasını istiyoruz
Sırp medyasına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında İstanbul’da sürdürülecek müzakerelerde başarılı sonuçlar almayı beklediklerini söyledi.
Müzakerelerin uzun süredir telekonferans yoluyla gerçekleştirildiğini, ancak bizzat İstanbul’da sürdürülmesine karar verildiğini vurgulayan Lavrov, “Bu müzakereleri temel hedeflerimize ulaşacak bir sonuçla bitirmek istiyoruz. Her şeyden önce amacımız sekiz yıldır Donbass’ta sivillerin öldürülmesine son verilmesini ve tüm aşırılıkçı eylemlerin sona ermesidir. Zaten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmeleri bu müzakerelerin sonuçlarına bağlı” ifadelerini kullandı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait 36 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi
Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya ait 5 savaş uçağının da düşürüldüğünü dile getirerek, “Ukrayna’nın Smerç çok namlulu roketatar sisteminden fırlatılan 5 füzesi de Çernobayevka hava sahası yakınlarında havada imha edilmiştir.” ifadesini kullandı.
Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 308 insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini kaydeden Konaşenkov, “Bugüne kadar toplam 1713 tank, çeşitli zırhlı araç ve 1557 özel askeri araç yok edildi.» açıklamasında bulundu.
Putin, gaz ödemelerinin 31 Mart’a kadar rubleye aktarılması talimatı verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bakanlar Kurulu, Merkez Bankası ve ulusal enerji şirketi Gazprom’dan “dost olmayan ülkelere” gaz sevkiyatlarında ödemelerde 31 Mart’a kadar rubleye geçilmesi talimatı verdi.
Kremlin’de yayınlanan talimatta, Rusya Federasyonu Hükümeti, Rusya Merkez Bankası ve halka açık anonim şirketi Gazprom, Rusya’ya yaptırım uygulayan ve dost olmayan ülkeler listesinde yer alan Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle diğer ülkelere doğal gaz tedariki için ödeme para birimini Rus rublesiyle değiştirmek için 31 Mart 2022 tarihine kadar tedbir almalıdır” ifadelerine yer verildi.
G7 ülkeleri, Rusya’nın doğalgaz ödemelerini ruble ile yapma talebini reddetti
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme talebinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “G-7 enerji bakanlarının hepsi, bunun mevcut sözleşmelerin tek taraflı ve açık bir ihlali (olacağı) konusunda tamamen hemfikir.” dedi.
Yakın zamanda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de AB’nin Rus gazının ruble olarak ödenmesine izin vermeyeceğini söylemişti.
Bu seçeneği kabul edilemez olarak nitelendiren von der Leyen, ruble cinsinden ödemelerin Avrupa Birliği tarafından uygulanan Rusya karşıtı yaptırımların ihlali anlamına geldiğini vurgulayarak, “Bu, yaptırımlarımızı atlatmak için yapılan bir girişim. Kısıtlamalarımızın aşılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Rusya gazı kesebilir
G7 ülkelerinin kararını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Avrupa’nın rubleyle ödemeyi reddetmesi halinde Rus doğal gazını ücretsiz temin etmeyeceklerini bildirdi.
Peskov, Avrupalı ülkelerin Rus gazı için rubleyle ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya’nın atacağı adımlara ilişkin, «Gazı bedava vermeyeceğiz, burası kesin. Mevcut durumumuzda hayırseverlik yapmak pek mümkün ve mantıklı değil.» değerlendirmesinde bulundu.
Rusya, dost olmayan ülke vatandaşlarına vize kısıtlaması getirmeye hazırlanıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hükümet tarafından onaylanan “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesinde bulunan ülke vatandaşlarının Rusya’ya girişini kısıtlayacak misilleme amaçlı vize önlemleriyle ilgili bir kararname hazırlandığını söyledi.
“Bu yasa, Rusya’ya dost olmayan ülkelere bağlı vatandaşların Rusya topraklarına girişi konusunda birtakım kısıtlamalar getirecektir” diyen Dışişleri Bakanı, aynı zamanda Ukrayna topraklarında mahsur kalan yabancı vatandaşların güvenliği ve sağlığının korunması amacıyla Rusya’ya girişlerinde vize işlemlerinin basitleştirileceğini ifade etti.
Heineken, Rusya’dan tamamen ayrılıyor
Daha önce Rusya’ya bira ihracatını ve ülkedeki tüm yatırım projelerini askıya aldığını duyuran Hollanda merkezli dev bira üreticisi Heineken, ülkeden tamamen ayrılacağını duyurdu.
Dünyanın en büyük bira üreticilerinden Heineken, Rusya’daki 7 bira fabrikasını yeni sahibine devretmeyi planlarken, devir işlemlerine kadar fabrikalarının çalışmayı sürdüreceğini aktardı.
Heineken, St. Petersburg’daki ilk fabrikasını satın aldığı Şubat 2002’den beri Rusya pazarında faaliyet gösteriyor. Şirketin portföyünde Heineken, Amstel Premium Pilsener, Zlaty Bazant, Guinness gibi 30’a yakın markanın yanı sıra Okhota, Three Bears, Stepan Razin gibi ulusal ve bölgesel markalar da yer alıyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, AVM’lerin çalışmayı durduran mağazalarla sabit kiraya geçmesini önerdi
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Yevtukhov, ülkedeki alışveriş merkezlerinin Rusya’da çalışmayı durduran yabancı mağazalar için ortalama kira oranlarına göre sabit kira sözleşmesine geçmesini tavsiye etti.
Interfax’a konuşan Yevtukhov, bakanlık tarafından böyle bir teklifi içeren mektubun büyük alışveriş merkezlerine ve derneklere gönderildiğini doğrularken, “AVM sahipleri, kira sözleşmelerinin hükümlerini gözden geçirerek faaliyetleri askıya alan tüm kiracılar için sabit bir aylık kira tutarını içeren yeni kira sözleşmelerine geçebilir. Kira tutarlarının ayrımcılık yapılmadan yerli yabancı tüm katılımcılar için aynı koşullarda belirlenmesini uygun buluyor ve şiddetle tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Rusya’da tur operatörlerinin çoğu tur satışlarını askıya alıyor
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova, ülkede faaliyet gösteren birçok tur operatörünün uçuşlardaki durum nedeniyle yurtdışına paket tur satışlarını askıya aldığını söyledi.
Yurtdışı seyahatlerinde dış hatlara uçuşlara getirilen kısıtlamalar ve uçakların alıkonulma riski nedeniyle birçok tur operatörünün toplu tatil destinasyonlarına paket tur satışını geçici olarak askıya aldığını vurgulayan Doguzova, “Şu an tüm acenteler yeni uçuş programlarıyla ilgili kararları bekliyor. Mevcut durumda tüm tur operatörlerimiz yurtdışından ülkeye geri dönen turistlerimizi tahliye etmeye çalışıyor” diye konuştu.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Danışmanı İgnatyev görevinden ayrılıyor
Rusya Merkez Bankası Başkanı Danışmanı Sergey İgnatyev’in görevinden ayrılacağı bildirildi.
Açıklamada, 2013’ten bu yana ise Rusya Merkez Bankası Başkanı Danışmanı olarak görev yapan İgnatyev’in 31 Mart’tan itibaren görevini bırakarak emekliye ayrılma kararı aldığı kaydedildi.
Rusya Merkez Bankası Başkanlığı görevini, 2013 yılından bu yana Elvira Nabiullina yürütüyor.
Moskova Borsası günü düşüşle tamamladı
Yaptırımlar nedeniyle 28 Şubat’ta işleme kapatılan ve geçen hafta sınırlı sayıda hisse senedi sırasıyla işleme açılan Moskova Borsası, yeni haftanın ilk işlem gününü düşüşle kapattı.
Moskova Borsası (MOEX) yüzde 2,15 değer kaybıyla 2,430 puana düşerken, dolar bazlı RTS endeksi ise yüzde 0,8 kayıpla 823 puana geriledi.
Helsinki-Moskova tren seferlerine son verildi
Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile Rusya’nın başkenti Moskova arasında St. Petersburg bağlantılı tren seferleri bugünden itibaren durduruldu. Finlandiya devlet şirketi olan VR, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya’ya tren seferlerini durdurma kararı aldı.