reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 4 Nisan 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 4 Nisan 2022
reklam

Dün, 4 Nisan 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov: Bucha’daki provokasyon, uluslararası güvenliğe doğrudan tehdit

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Bucha’daki gibi provokasyonları uluslararası güvenliğe doğrudan bir tehdit olarak nitelediğini söyledi.

Lavrov, Ukrayna’daki insani konularda siyasileştirme ve hatta spekülasyon girişimlerinin durmadığının altını çizerek, “Ne yazık ki insani meseleleri politize etme girişimleri ve hatta bunlar üzerine spekülasyonlar bitmiyor. Ukrayna Bucha çevresindeki sahnelendirme de Rusya’ya karşı bir başka sahte saldırıdır” diye konuştu.

Zakharova: İngiltere, BM Güvenlik Konseyi’nin Bucha meselesi için toplanmasını reddetti

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Londra’nın BM Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna’nın Bucha kentindeki olaylarla ilgili acil toplantı düzenlenmesine red yanıtı verdiğini söylerken, “Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Bucha şehrindeki provokasyon ile ilgili acil toplantı çağrımız geleneksel olarak İngilizler tarafından reddedildi. Ancak tekrar tekrar Moskova olarak BM Güvenlik Konseyi’nin toplanmasını talep edeceğiz” diye konuştu.

Ukrayna, Reuters ve AFP de dahil olmak üzere bir dizi Batılı medya kuruluşu ile birlikte 3 Nisan’da Bucha’da Rus askerlerinin bölgeyi terk etmesinden sonra şehirde sözde cesetlerin görüntülerini yayınlamıştı. Reuters, fotoğrafların ölü sivillere ait olduğunu iddia ederken, şehrin belediye başkanı Anatoly Fedoruk AFP’ye verdiği demeçte, tasvir edilen kişilerin vurularak öldürüldüğünü, 280 kişinin daha toplu mezarlara gömüldüğünü ifade etmişti.

Ukrayna’nın Bucha şehrinde sözde ölü insanların fotoğrafları hakkında konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, Bucha’da olanların bağımsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunmuş, şehirden gelen görüntülerden derin şoka uğradığını vurgulamıştı.

ABD’den Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması hamlesi

ABD, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Rusya’nın Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması için girişimde bulunacağını açıkladı.

Biden, Putin’in «savaş suçları» nedeniyle yargılanması çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in «savaş suçları» nedeniyle yargılanması çağrısında bulunarak, Kiev bölgesindeki Buça kentinde sivillere ait cesetlerin bulunmasının ardından Rusya’ya yeni yaptırımlar getireceklerini bildirdi.

Rusya, Ukrayna’da 14 askeri altyapının imha edildiğini duyurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait 14 askeri altyapı unsurunun 3 Nisan gecesi imha edildiğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 125 uçak, 91 helikopter, 392 insansız hava aracının yanı sıra 226 hava savunma füze sistemi, 1936 tank ve zırhlı araç, 211 çok namlulu roketatar, 833 obüs ve havan topu ve 1810 özel askeri aracın vurulduğu bilgisini paylaştı.

Kremlin, Polonya’nın ABD nükleer silahlarını konuşlandırma önerisine yanıt verdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, yakın zamanda Polonya’nın ABD’nin nükleer silahlarını ülkesinde konuşlandırmaya hazır olduğunu söylemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, bu ülkenin zaten Rus karşıtı ve militan olduğunu bildiklerini, böyle bir faaliyetin bölgedeki gerginliği daha da artıracağını söyledi.

Ukrayna’daki Bucha kentinden gelen görüntülerin Ukrayna ordusunun Batı’ya sunduğu bir provokasyon gösterisi olduğunun altını çizen Peskov, Bu konuyu Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında masaya yatırmasına rağmen İngiltere tarafından reddedildiğine işaret ederek, “Rusya’nın Ukrayna Bucha’daki insanların ölümüyle ilgili suçlanması kabul edilemez. Konunun uluslararası düzeyde tartışılması gerek. Her türlü suçlamayı kategorik olarak reddediyoruz. Ayrıca bu konunun en üst düzeyde tartışılması gerektiğine inanıyoruz, bu nedenle bu konuyu BMGK’de masaya yatırma girişimimiz oldu, fakat engellendiğini biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Seçimleri kazanan Macaristan Başbakanı, Zelenskiy’yi muhalif listesine ekledi

Parlamento seçimlerini büyük bir farkla kazanan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, zaferinin ardından yaptığı konuşmada iktidardaki partisinin muhalifleri arasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin olduğunu söyledi.

Macar hükümetinin bu seçimlerde çok sayıda rakiple savaşmak zorunda kaldığını söyleyen Orban, “Bize karşı Avrupa Birliği bürokratlarının yanına aldığı Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile birlikte bir dizi Avrupa yanlısı muhalifler ve ABD’li George Soros mücadele verdi” diye konuştu.

Zelenskiy’nin isteklerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Viktor Orban, “Ukrayna’nın bakış açısı tamamen anlaşılabilir. NATO müdahalesini, hava savaşının başlamasını, silah tedarikini istiyorlar. Ancak biz Ukraynalı değiliz, Rus değiliz, Macarız… Macaristan hangi tarafta diye sorulduğunda cevap şudur: Macaristan Macaristan’ın tarafındadır” diye konuşmuştu.

Polonya, Smolensk’te 2010’daki uçak kazasından Rusya’yı sorumlu tuttu

lonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, 2010’da Polonya eski Cumhurbaşkanı ve ikiz kardeşi Lech Kaczynski’nin hayatını kaybettiği uçak kazasından Rusya’yı sorumlu tuttu.

Kaczynski, Polonya’da »Sieci» dergisine yaptığı açıklamada, «Smolensk’in, saldırı olduğuna dair hiç şüphem yok. Bu karar, Kremlin tarafından alındı.» iddiasında bulundu.

Rusya, dost olmayan ülke vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dost olmayan ülkelerin vatandaşlarının vize başvurularına kısıtlama getiren yasayı imzaladı.

Resmi yasal bilgi portalında yayınlanan belgede yer alan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) dostane olmayan eylemlerine yanıt olarak yürürlüğe giren kararnamede, AB ülkeleriyle birlikte Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn ile kolaylaştırılmış vize prosedürlerinin askıya alındığı ifade edildi.

İmzalanan kararnameye göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na dostane olmayan davranışlarda bulunan yabancılar için ülkeye giriş konusunda kişisel kısıtlamalar getirebilme yetkisi de tanınıyor.

Söz konusu karar, AB ülkelerinden Rusya’ya gelen resmi temsilciler ile gazeteciler için de geçerli olurken, diplomatik pasaport sahibi olanların Rusya’ya vizesiz seyahat etmeleri de yasaklanacak.

“Bu yasa, Rusya’ya dost olmayan ülkelere bağlı vatandaşların Rusya topraklarına girişi konusunda birtakım kısıtlamalar getirecektir” diyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, aynı zamanda Ukrayna topraklarında mahsur kalan yabancı vatandaşların güvenliği ve sağlığının korunması amacıyla Rusya’ya girişlerinde vize işlemlerinin basitleştirileceğini ifade etmişti.

Rusya, 52 “dost” ülkeyle uçuşları tekrar başlatıyor

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, 9 Nisan itibarıyla 52 “dost” ülkeyle uçuşların tekrar başlatılacağını bildirdi.

Mishustin, başkent Moskova’da hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, COVID-19 salgını nedeniyle tarifeli ve charter uçuşlara yönelik uygulanan önlemlerin 9 Nisan’da kaldırılacağını belirtti.

Rus vatandaşlarının, çok sayıda ülkeye kısıtlama olmadan uçabildiklerini anımsatan Mishustin, “9 Nisan itibarıyla da Arjantin, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın dahil olduğu 52 dost ülkeye uçuşlar tekrar başlayacak.” dedi.

Daha önce hükümet, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin listesini hazırlamış, bu ülkeleri “dost olmayan ülkeler” ilan ederek hava sahasını kapattığını duyurmuştu. Hükümetin dost olmayan ülkeler listesinde Rusya’ya yaptırım uygulamayan Türkiye yer almıyor.

Alman Bankalar Birliğinden Rusya’ya enerji ambargosu durumunda resesyon riski uyarısı

Alman Bankalar Birliği (DBD) Başkanı Christian Sewing, Rus petrol ve gazının ithalatının dondurulması durumunda Alman ekonomisinin ciddi bir resesyon ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Deutsche Bank Üst Yöneticisi de(CEO) olan Christian Sewing, Alman ekonominin Ukrayna geriliminden önemli ölçüde etkileneceği belirterek, Ukrayna’daki çatışmalardan kaynaklanan risklerin Alman bankaları için yönetilebilir durumda olduğunu vurguladı.

DBD’nin Alman ekonomisi 2022 büyüme tahminini Ukrayna’daki savaş başlamadan önceki tahminine göre yarıya indirdiğini dile getiren Sewing, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Almanya’da bu yıl yüzde 2 seviyesinde keskin bir şekilde daha yavaş bir büyüme beklediğini bildirdi.

Litvanya, Rus büyükelçisinden ülkeyi terk etmesini istedi

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Rus büyükelçisinden ülkeyi terk etmesinin istendiğini açıkladı.

Mart ayında Litvanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya Büyükelçisi Aleksey Isakov’un Bakanlığa çağrılarak, Rusya Büyükelçiliğinin 4 çalışanını “istenmeyen kişi” ilan eden diplomatik nota verildiği kaydedilmişti.

Azimuth Havayolları Türkiye’ye uçuş izni aldı

Rusya’nın güney bölgeleri Rostov ve Krasnodar havalimanlarında faaliyet gösteren Azimuth Havayolları, Federal Hava Taşımacılığı Ajansı’ndan (Rosaviyatsia) Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), İstanbul ve Antalya’ya uçuş izni aldığını duyurdu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Dağıstan Mahaçkale, Mineralnye Vody ve Soçi’den Dubai’ye uçuş izinleriyle birlikte Mineralnye Vody’den Antalya ve İstanbul’a düzenli uçuşlar için izin alındığı vurgulanırken, İstanbul hariç tüm seferlerin haftada yedi kez yapılmasının planlandığı, Mineralnye Vody’den İstanbul’a ise haftada 21 sefer düzenleneceği bildirildi.

Ruble, yeni yaptırım beklentisi nedeniyle değer kaybetti

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı bir sonraki yaptırım paketini hazırladığına ilişkin çıkan haberler, Moskova Borsası’nda (MOEX) yeni haftanın ilk günü başlayan döviz işlemlerinde rublenin değer kaybına yol açtı.

MOEX döviz borsalarında ABD dolarında ilk işlemler 84,52-85,32 ruble aralığında gerçekleşirken, ilk dakika sonuçlarına göre dolar 65 kopeek artarak 84,6 rubleye yükseldi.

Euro da 58 kopeek artarak 93,57 rubleye yükselirken, doların Merkez Bankası tarafından pazartesi günü için açıklanan mevcut resmi orandan 1,17 ruble, Euro’nun ise 1,42 ruble daha yüksek olduğu kaydedildi.

AEB ülkelerinin ticaretinde rublenin payı üçte ikiyi aşıyor

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Komisyonu Entegrasyon ve Makroekonomi Bakanı Sergey Glazyev, AEB’e bağlı ülkeler arasındaki ticarette rublenin payının üçte ikiden fazla olduğunu vurgularken, son zamanlardaki yaptırımların bu payı daha da artıracağını söyledi.

RIA Novosti’ye konuşan Glazyev, AEB ülkeleri arasındaki karşılıklı ticarette ulusal para biriminin kullanılmasında ciddi ilerleme kaydedildiğini vurgularken, “2013’ten 2020’ye kadar olan dönemde ulusal para birimleri üzerinden yapılan ödemeler yüzde 63’ten yüzde 74’e yükseldi. Rusya, ticaretin yüzde 82’sini ödemek için ruble kullanıyor. Ticaret ödemelerinde ruble kullanımı Belarus ile yüzde 63, Kazakistan ve Kırgızistan ile de yüzde 58’i geçiyor” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.