Dün, 7 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya-Ukrayna müzakerelerinin üçüncü ayağı tamamlandı
Rus ve Ukraynalı heyetlerin Belarus’un Brest Bölgesi’nde düzenlediği üçüncü tur müzakereleri, 7 Mart 2022 saat 21:00’de sona erdi.
Yaklaşık 3 saat süren müzakereler sonrası Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky tarafından yapılan açıklamada, tarafların önceki turlarda olduğu gibi aynı konuları görüştüğü, bu konular arasında Ukrayna’daki durumun siyasi çözümü, uluslararası insani yardım koridoru ve askeri meselelerin yer aldığı vurgulandı.
Sonuca ulaşılamıyor
Medinsky, müzakerelerde Rus tarafının beklentilerinin bir sonuca ulaşmadığının altını çizerken, öte yandan Ukrayna tarafının yarından itibaren insani koridorların sağlanması üzerinde çalışacağına karşı garanti verdiğini aktardı.
Görüşmelere daha önceki turda prensipte anlaşılan birçok maddenin kağıda dökülerek Ukrayna tarafının imzalaması için hazırlanarak getirdiklerini bildiren Medinsky, “Daha önce anlaştığımız birçok madde ve anlaşmayı imza için masaya getirdik. Ancak müzakerelerde herhangi bir belgeyi imzalamayan Ukrayna tarafı bütün belgeleri alarak Kiev ile danışmak için yanlarında götürdü.” diye konuştu.
Türkiye, Lavrov ve Kuleba’yı Antalya’da bir araya getirecek
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba arasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla 10 Mart’ta Antalya’da düzenlenecek Diplomatik Forumu’nun oturum aralarında bir temas planlandığını doğruladı.
Zakharova, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesi sırasında varılan anlaşma sonrası Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı arasında bir temasın gerçekleşmesine karar verildiğini, görüşmelere Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağını söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da 2 bin 396 askeri altyapı tesisi imha edildi
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da 2 bin 396 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.
Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbass Cumhuriyetlerinin askeri birliklerinin Ukrayna’nın 10 yerleşim birimini ele geçirdiğini belirten Konaşenkov, “Smolyaninovo, Voyevodivka, Kreminna, Kudryaşivka, Borovenki, Purdivka, Zamulivka yerleşim birimleri kontrol altına alındı. 6 kilometrelik ilerleme kaydedildi.” dedi.
Konaşenkov, toplamda Ukrayna’da 827 tank ve çeşitli zırhlı araç, 84 çok namlulu roketatar, 304 havan topçusu, 603 özel askeri araç ve 78 insansız hava aracının (İHA) yok edildiğini aktardı.
6 insani koridor açıldı
Saat 10:00 itibarıyla geçici ateşkesin ilan edildiğine ve 6 insani yardım koridorunun açıldığına dikkati çeken Konaşenkov, “Koridorlar şu şekilde; Kiev-Gomel, Mariupol-Zaporijya, Mariupol-Rostov-na-Donu, Harkiv-Belgorod, Sumi-Belgorod, Sumi-Poltava.” dedi.
Peskov, askeri operasyonun ne zaman son bulacağını açıkladı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Ukrayna’ya, Kiev’in Moskova’nın şartlarına uyması halinde özel askeri operasyonun «her an» durdurabileceğini söylediğini aktardı.
Ukrayna’nın şartları kabul ettiğinde askeri operasyonun duracağını vurgulayan Peskov, Rusya’nın şartlarının Ukrayna’nın Anayasası’na “ülkenin tarafsızlığı” maddesinin eklenerek herhangi bir bloğa katılma iddialarından vazgeçmesiyle birlikte Kırım’ı Rus topraklarında olarak tanıması, Donetsk ve Lugansk’ı da bağımsız cumhuriyetler olarak tanıması olduğunun altını çizdi.
Rusya ve BM, Ukrayna’daki işbirliğini görüştü
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın temsilcileriyle Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin Rusya’nın başkentinde Ukrayna’da insani işbirliği konusunda bir toplantı düzenlediğini aktarıldı.
Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında yapılan telefon görüşmesi sırasında varılan anlaşmalar sonrası 7 Mart 2022’de bakanlık ve BM temsilcilerinin ilk toplantısının başkent Moskova’da gerçekleştiği belirtilirken, görüşmelerde Ukrayna, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri topraklarında insani sorunların çözümünde taraflar arasında etkileşimin tartışıldığı ifade edildi.
Rusya, “dost olmayan ülkeler listesi”ni yayınladı
Hükümet tarafından onaylanan belgeye göre Rus vatandaşları ve Rus şirketlerinin dostane olmayan ülkeler listesindeki ülkelere bağlı yabancı alacaklılarına olan döviz borcunu ruble olarak ödeyebilecek.
Rusya’ya “dost olmayan ülkeler listesi”nde şu ülkeler yer aldı:
ABD, Ukrayna, Avustralya, Büyük Britanya (İngiltere), tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İzlanda, Kanada, Lihtenştayn, Monako, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, San Marino, Singapur, Tayvan, Karadağ, İsviçre, Japonya.
Listede Rusya’ya karşı yaptırım uygulamayan Türkiye yer almıyor.
Binlerce Rus turist Dominik Cumhuriyeti’nde mahsur kaldı
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonların sonrasında birçok Avrupa ülkesi hava sahasını Rus uçaklarına kaparken, yurtdışında tatilde bulunan birçok Rus turistin mahsur kaldığı da kaydedildi.
RIA Novosti’ye, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti ile de çalışan Venezuela Büyükelçiliği’nin binlerce Rus turistin Dominik Cumhuriyeti’nde mahsur kaldığını ve ülkeyi bir an önce terk etmek istediğini bildirdiğini aktardı.
Avrupa’da gaz fiyatları rekora koştu
Rusya-Ukrayna gerilimiyle Avrupa’da sürekli artış gösteren gaz fiyatları, 7 Mart’a yapılan işlemlerde tarihi rekorunu güncelleyerek bin metreküp başına 3 bin 200 dolara ulaştı.
AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hazırlığı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya yönelik ilave yaptırımlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Ukrayna’daki son gelişmeleri değerlendireceklerine işaret eden von der Leyen, “Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketini görüşeceğiz.” dedi.
Pakette, enerji arz çeşitlendirmesi, güvenilir tedarikçiler bulmak, yenilenebilir yatırımların artırılması ve enerji verimliliği konusunda adımların yer alacağına dikkati çeken von der Leyen, “Mevcut enerji fiyatları tüketicileri ve işletmeleri olumsuz etkiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Von der Leyen, yenilenebilir yatırımları hızla artıracaklarını sözlerine ekledi.
Brent petrolün varil fiyatı Rus petrolüne ambargo endişeleriyle 130 doların üzerine çıktı
Brent petrolün varil fiyatı, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının arzı daraltacağı endişeleriyle uluslararası piyasalarda 130 doların üzerine çıktı.
ABD’nin Rusya petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulması ve tedarik endişeleriyle Şubat 2013’ten bu yana en yüksek seviye olan 118,4 dolara seviyesine kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, geçen haftayı yüzde 23,8 değer kazancıyla 116,7 dolardan tamamlamıştı.
Putin ve Modi, telefonda Ukrayna’daki durumu görüştü
Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu görüşmede Ukrayna’da devam eden durum ve Hindistan vatandaşlarının tahliyesinin gündeme geldiği belirtildi.
Putin’in Modi’yi ilan edilen geçici ateşkes ve insani koridorların açılması konusunda bilgilendirdiği aktarılan açıklamada, Hindistanlı öğrencilerin Ukrayna’daki durumunun da ele alındığı kaydedildi.
American Express, Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerini durdurdu
ABD’li kredi kartı şirketi American Express, Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi.
American Express’ten yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonlarına yanıt olarak Rusya’daki tüm faaliyetlerini askıya alındığı kaydedildi.
Anex Tour, yurtdışı uçuşlarını askıya aldı
Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Zarina Doguzova, kişisel Telegram hesabından paylaştığı bilgide, ülkede faaliyet gösteren dev tur operatörü Anex Tour’un birçok yabancı ülkede uçaklarının alı konulması riski nedeniyle yurtdışı uçuşlarını askıya aldığını duyurdu.