reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da dün neler oldu? 8 Haziran 2022

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da dün neler oldu? 8 Haziran 2022
reklam

Dün, 8 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Çavuşoğlu, Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye’ye gelen Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü.

Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, «Montrö Sözleşmesi’ne harfiyen uymak zorundayız. Türkiye’nin bu konudaki katkılarını takdir ediyoruz.» dedi.

Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanı Külliyesi’ndeki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Lavrov, ülkeler arasındaki ilişkilerin olgun bir partnerlik sürecinden geçtiğini söyledi.

Lavrov, ilişkilerin hızlı gelişmesindeki lokomotifin, liderler arasındaki diyalog olduğuna işaret ederek, son dönemde iki liderin 9 kez telefon görüşmesi yaptığını aktardı.

Hükümetler ve kurumlar arasındaki görüşmeler için fikir alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Lavrov, sıradaki görüşmenin Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin 9. Toplantısı olduğunu bildirdi.

İki ülke arasındaki yatırım ve ticaret hacminin geçen yılın ocak-mart ayına kıyasla 2 misli arttığına dikkati çeken Lavrov, ticaret hacminde 14 milyar dolara ulaşıldığının, ticareti milli paralarla yapmak için ciddi bir potansiyelin bulunduğunun altını çizdi.

Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

«2019’da bir rekor kırdık, 7 milyon vatandaşımız Türkiye’yi ziyaret etti. 2021’de de 4 milyon Rus turist Türkiye’ye geldi. Enerji alanındaki stratejik projelere de büyük önem atfediyoruz. Akkuyu Nükleer Güç santralini kurmaya devam ediyoruz. Rus doğal gazının Türk akımı üzerinden Türkiye’ye sevki devam ediyor. Bütün bu adımlar, planlı şekilde atılıyor.»

Askeri harekatla ilgili bilgi verdim

Görüşmede, uluslararası konularda ilgi odaklarının Ukrayna olduğunu aktaran Lavrov, «Ülkemizin güvenliğini tehdit eden problemler oluştu. Sınırımızda güvenliğimizle ilgili endişelerimiz var. Sayın Bakan’a askeri harekatla ilgili bilgi verdim. Biz sivillere olabildiğince en az seviyede hasar vermeye özen gösteriyoruz. Amacımız, Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerindeki Rus vatandaşlarını korumak.» diye konuştu.

T.C. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Ukrayna’daki tahıl meselesini de görüştüklerini ifade eden Lavrov, Ukrayna tahıl ile ilgili durumun dünyadaki gıda krizi ile hiçbir ilgisi olmadığını, ancak Batı’nın bu durumdan “evrensel bir felaket” çıkardığını söyledi.

“Batılı meslektaşlarımızın ve Kiev rejiminin evrensel bir felaket olarak sınıflandırmaya çalıştıkları söz konusu Ukrayna tahılının payı yüzde 1’den az olmasına rağmen, Türk mevkidaşım ile Ukrayna tahılının ihracatı sorununu detaylı olarak görüştük. Ukrayna tahılıyla ilgili bu mevcut durumun gıda krizi ile hiçbir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.

Ukrayna limanlarındaki mayınların Ukrayna tarafından temizlenmesi gerektiğini söylediklerini hatırlatan Dışişleri Bakanı, çok yakın zamanda Ukrayna Devlet Başkanı’nın mayın temizliği için gemi savar sistemleri sağlanmasını talep ettiğini hatırlatarak, “Daha birkaç gün önce (Vladimir) Zelenskiy’nin ‘Bize gemisavar silahları verin, gerisine biz kendimiz karar verelim’ dediğini duydum. Genel olarak, böyle bir açıklamanın gerçek manası bence yeterince açıktır” dedi. Montrö Sözleşmesi’ne harfiyen uymak zorundayız

Lavrov, Libya konusunda Türkiye’yle bazı görüş ayrılıklarının bulunduğunu ancak buna karşılık her konuyu ele alışta dost bir partner olarak karşılıklı saygı çerçevesinde hareket edebilme yetisine sahip olduklarını belirtti.

Karadeniz’deki güvenliği sağlamak açısından her iki ülkeye de sorumluluk düştüğünü vurgulayan Lavrov, «Montrö Sözleşmesi’ne harfiyen uymak zorundayız. Türkiye’nin bu konudaki katkılarını takdir ediyoruz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, 30. yılını kutluyor. Biz, yapıcı şekilde çalışmasından yanayız.» diye konuştu.

Lavrov, BM’nin inisiyatifiyle İstanbul’da yapılması düşünülen toplantıya ilişkin «Samimi olmak gerekirse bu, sembolik bir adım olur. Göstermelik bir şeydir. Bu konunun çözümü için Ukrayna’nın limanlarını terk etmelerini sağlamaları lazım.» ifadelerini kullandı.

BMGK’nin Suriye’yle ilgili olarak bir yıl önce aldığı kararla sosyal altyapının kurulması gerektiğine dikkati çeken Lavrov, bunun gerçekleşmediğini ve uluslararası toplumun biraz daha faal olması gerektiğini dile getirdi.

Basın toplantısının en akılda kalan anı ise, Çavuşoğlu’nun basın toplantısına son vermesine rağmen Lavrov’un bir Ukraynalı gazetecinin soru sorabilmesi için Türk mevkidaşına rica etmesi oldu.

Lavrov, Ukraynalı bir gazetecinin “Rusya, tahıl dışında çaldığı başka neyi satabildi?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Sizler, sürekli nerede ne çalabiliriz’ diye endişe ederken herkesin sizin gibi hırsızlıkla uğraştığını mı düşünüyorsunuz? Biz resmen duyurmuş olduğumuz hedefleri yerine getirmekle uğraşıyoruz: Ukrayna’nın doğusunu Neo-Nazi rejiminin baskısından kurtarmak. Bununla uğraşıyoruz. Tahıl da serbestçe gideceği yere sevk edilebilir, Rusya tarafından buna bir engel yok. Bunun gerçekleşmesi için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin, eğer orada hala bir şeyler yönetebiliyorsa, mayınların temizlenmesi, Ukrayna ve yabancı gemilerin Karadeniz’e çıkmasına yönelik talimat vermesi gerekiyor.”

Putin ile İran Cumhurbaşkanı Reisi telefonda görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefon görüşmesi yaptı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Putin’in Reisi ile telefon görüşmesinde, Rusya ve İran arasındaki ikili ilişkiler ele alındı.

İran nükleer anlaşmasının da değerlendirildiği görüşmede, bu konuda “nihai anlaşmaya varılması için diplomatik girişimlerin sürdürülmesi gerektiğinin” altı çizildi.

Bölgesel istikrar ve güvenlik meselelerinin de ele alındığı görüşmede, Suriye meselesinin çözümüne yönelik Astana Formatı’nın (Türkiye, Rusya ve İran) ilerideki çalışmasına bağlı kalınacağı teyit edildi.

AB, gıda krizine karşı Ukrayna limanlarının acilen açılmasını istiyor

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Ukrayna’daki tahılın dünya piyasalarına aktarılabilmesinin en uygun yolunun Karadeniz’deki limanlar olduğunu, limanların acilen yeniden işler hale gelmesi gerektiğini bildirdi.

Küresel gıda krizinde her zaman olduğu gibi yine Rusya’yı suçlayan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu yıl dünya genelinde en az 275 milyon kişinin gıda bulamama riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, birçok ülkede görülen enflasyonla birlikte gıda güvenliği tehlikesinin arttığını, bu sayıların hızla artma ihtimali bulunduğunu ifade etti.

Bütün bunların etkisinin Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşla arttığını dile getiren von der Leyen, şöyle devam etti:

«Gıda artık Kremlin’in terör silahının bir parçası haline gelmiştir. Bunu hoş göremeyiz. Rusya’nın tahıl ambarlarını bombalamasını, Ukrayna limanlarını ablukaya almasını hatta bazen Ukrayna’nın tahılını çalmasını ancak böyle tarif edebiliriz. Şu anda 20 milyon ton tahıl Ukrayna’da kalmış vaziyette. Rusya’nın dezenformasyonunu kırmak bizim görevimiz. Bizim yaptırımlarımız temel gıda ürünlerine yönelik değil. Yaptırımlar Rusya ile üçüncü ülkeler arasındaki tahıl veya başka gıdaların ticaretini etkilemiyor. Liman ambargosundan gıda ürünleri muaf tutuluyor. Gıda krizini tetikleyen şey Putin’in savaşıdır.»

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de «Rusya, gıdayı savaş aracı olarak kullanıyor, Ukrayna’da hırsızlık yapıyor, limanları kapatıyor ve tarım alanlarını savaş alanına dönüştürüyor.» dedi.

Zakharova, Macron’un Rusya’yı küçük düşürmemek gerektiği sözlerini değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, yakın zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya-Ukrayna Savaşı bittiğinde diplomatik kanallardan çıkış yolu inşa edebilmek için Rusya’yı küçük düşürmemek gerektiği açıklamalarını değerlendirdi.

Basın toplantısında konuşan Zakharova, “İlişkileri yıkmaya son hızla devam ederken yeniden inşa edebilmeyi neden düşünüyorsunuz? Birileri çıkış yolları aramayı düşünüyorsa, giriş yollarını da unutmamalı. Daha sonra çıkmak zorunda kalacağınız yere neden giriyorsunuz? Yıkmaya devam edecekseniz neden çıkış yollarını aramayı düşünüyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Türk ve Rus sanayiciler nükleer enerji projelerinde birlikte çalışacak

Türk ve Rus sanayiciler, Türkiye, Rusya ve yakın coğrafyadaki nükleer santral projelerindeki iş fırsatları için birlikte çalışacak.

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) ile Rusya Nükleer Sanayii İnşaat Kompleksi Kuruluşları Derneği (ACCNI), 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi’nde iş birliği protokolü imzaladı.

Bu kapsamda, NSD ile ACCNI, Rusya, Türkiye ve yakın coğrafyada nükleer sanayi projeleri geliştirmek için ortak tedarik zinciri ve firma işbirlikleri oluşturma hedefiyle birlikte çalışacak.

Moskova’da ABD Büyükelçiliği yakınındaki meydana yeni isim bulundu

Moskova Belediyesi, başkentteki ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu Konyushkovskaya Caddesi ile Bolşoy Devyatinsky Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan ve isimsiz olan meydana “Donetsk Halk Cumhuriyeti Meydanı” adı verileceğini duyurdu.

Belediyenin internet sitesinde yakın zamanda başlatılan halk oylamasında, ABD Büyükelçiliği’nin yanındaki boş bölgeye “Donetsk Halk Cumhuriyeti Meydanı” isminin verilmesi seçeneğinin, oylamaya katılanların yüzde 44,69’u tarafından işaretlendiği belirtilirken, oylamaya belediyenin resmi internet sitesi Mos.ru’da hesabı bulunan 278 bin 684 kişinin katıldığı açıklandı.

IBM, Rusya’dan tamamen ayrılmaya hazırlanıyor

Mart ayında Rusya’daki çalışmalarını askıya alan Amerikan teknoloji şirketi IBM, ülkedeki faaliyetlerini tamamen durdurmaya başladı.

Dünyanın en büyük donanım ve yazılım üreticilerinden biri olan IBM’in CEO’su Arvind Krishna, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonu nedeniyle mart ayının başlarında, ülkedeki tüm işlerin askıya alındığını hatırlatırken, “Rusya’daki çalışanlarımıza destek olmak için onlara maaş ödemeye devam ederek uzun vadeli beklentilerimizi değerlendirmeye aldık. Ancak savaşın etkileri kötüleştikçe ve uzun vadeli etkisine ilişkin belirsizlik arttıkça, IBM’in Rusya’daki faaliyetlerini sistematik olarak durdurma kararı verdik” ifadelerini kullandı.

Wildberries, AEB ülkeleriyle ulusal para birimlerinde ticarete geçti

Rusya’nın en büyük çevrimiçi perakende ağlarından olan Wildberries, Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) üye ülkelerle birlikte Özbekistan’da bulunan tüm ortaklarıyla gerçekleştirdiği ticarette ulusal para birimleriyle ödemeye geçtiğini duyurdu.

Şirketin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, ürünlerini Wildberries platformu üzerinden satan yerli üreticilerin yanında Belaruslu girişimcilerle yapılan ticarette ödemlerin Belarus rublesi, Kazakistanlı girişimcilerle tenge, Ermenistanlı girişimcilerle dram, Kırgızistan’daki tedarikçilerle som ve Özbekistanlı girişimcilerle somu cinsinden gerçekleştirildiği bildirildi.

Hükümet, yüzde 5 faizli sanayi ipotek programı hazırlıyor

Rusya Başbakan Mihail Mishustin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığına sanayi kuruluşlarının ticari gayrimenkul satın alabilmesi için yıllık yüzde 5 faiz oranına sahip “sanayi ipotek programı” başlatılması talimatını verdi.

Hükümetin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, sanayi ile uğraşan işletmelerin bu programla faaliyetlerini gerçekleştirdiği ticari gayrimenkule sahip olabileceği vurgulanırken, sanayi alanında fabrika, tesis ve benzeri endüstriyel alanların sahibinden satın alınmasına yardımcı olacağı aktarıldı.

Rusya basınından kısa kısa

Ukrayna’da neo-nazilerden arındırılan Zaporozhye’den Orta Doğu ülkelerine tahıl ihracatına başlandığı açıklandı. Bölge yetkilileri, Rusya Federasyonu üzerinden tahıl gönderdiklerini ve Türkiye ile ana sözleşmelerin yapıldığını açıkladı.

Rus yerli otomobil markası AvtoVAZ, Granta modellerinin üretimine yeniden başladı. Şirkete göre Lada Granta Classic 2022, Rusya pazarındaki en uygun fiyatlı yeni binek otomobil olacak.

İsviçre’de Joseph Blatter ve Michel Platini’nin davası başladı. Eski FIFA başkanı ve eski UEFA başkanı, dolandırıcılık davasında sanık olarak yer alırken beş yıla kadar hapisleri isteniyor. Blatter, FIFA fonlarından yasadışı olarak 2 milyon frank tahsis etmekle suçlanıyor.

Başkentteki ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu caddedeki bölgeye “Donetsk Halk Cumhuriyeti Meydanı” adı verileceğini duyuran Moskova Belediye Meclisi, Alman büyükelçiliği yakınındaki bölgeyi «Lugansk Meydanı» olarak adlandırmayı önerdi.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.