reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

Rusya’da serbest meslek sahibi sayısı 4,2 milyonu aştı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Rusya’da serbest meslek sahibi sayısı 4,2 milyonu aştı
reklam

Rusya Federal Vergi Dairesi (FNS) Kontrol Departmanı Başkan Yardımcısı Dmitry Akunov, Rusya’da serbest meslek sahibi vatandaşların sayısının 4,2 milyonu aştığını bildirdi.

Akunov, ülkede serbest meslek sahibi vatandaşlar için özel vergi rejimi uygulandığını hatırlatarak, bu kategorideki çalışanlara sunulan uygun faizli vergi rejimi kapsamında mesleki gelir vergisi oranının yüzde 4 olduğunu, bu uygulamanın ilk başladığı dönemlerde ise vergi oranlarının yüzde 14 olduğunun altını çizdi.

Hükümetin kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için 2019 yılında açıkladığı serbest meslek rejimine talepler her geçen gün artarken, Rusya’da kayıtlı serbest meslek sahiplerinin her gün 1,4 milyar ruble kazandığı açıklanmıştı.

Aralık ayında konuşan Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Tatyana İlyushnikova, aynı zamanda serbest meslek sahiplerinin büyük bölümünün yarı zamanlı çalışmalarını ana faaliyetleriyle birleştirdiğini belirtirken, serbest meslek sahiplerinin yaklaşık yüzde 50’sinin bu vergi rejimini yarı zamanlı çalışma için uyguladığını vurguladı.

Rusya’da serbest meslek sahibi statüsü almak isteyenler, Federal Vergi Dairesi mobil uygulaması veya internet sitesi üzerinden başvuru yaparak kısa zamanda işlemlerini yaptırabiliyor. Vergi Dairesi portalına kayıt olan serbest meslek sahipleri, aynı zamanda 10 bin rublelik vergi indirimi kazanıyor.

FNS tarafından yapılan açıklamada, Rusya’da taksi, lojistik, bakım onarım, pazarlama ve IT alanlarında çalışan ve yasa gereği yıllık geliri 2,4 milyon rubleyi geçmeyen serbest meslek sahiplerinin yıllık sadece yüzde 4 vergi ödeme imkanına sahip oldukları da ifade edildi.

Bireysel girişimci (IP) olarak Vergi Dairesi’ne kayıt yaptıranlar ise mal veya hizmet satışından elde edilen gelirin yüzde 6’sını vergi olarak ödüyor.

Serbest meslek sahibi ve bireysel girişimci arasındaki fark 

Rusya mevzuatlarına göre serbest meslek sahipleri, esnek ve düşük oranlı özel bir vergi rejimi kapsamında Mesleki Gelir Vergisi (NPT) ödeyebiliyor.

Maksimum geliri 2,4 milyon rubleyi geçmemesi gereken serbest meslek sahipleri, faaliyetleri sırasında sadece gelir elde ettiklerinde vergi ödemek zorundayken, vergi mevzuatına göre bireysel girişimci olarak kayıt olanlar ise gelir etmese dahi her ay vergi ödemek zorunda.

Bireysel girişimciler, sınırsız sayıda çalışanı işe alıp istihdam sağlayabilirken, öte yandan serbest meslek sahipleri faaliyetleri sırasında eleman alamıyor ve sözleşme imzalayamıyor.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • Ruble RUBLE
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Yuan YUAN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış