Vladivostok Rusya Federasyonu’nun Uzak Doğu Bölgesi’nde Japon Denizi’ne açılan ve Trans Sibirya Demiryolunun son noktası bir liman şehridir.
Vladivostok nerede : Rusya’nın Primorsky Krai bölgesinde yer alan ve buranın idari merkezi olan Vladivostok, Altın Boynuz Körfezi’nde, ülkenin Çin ve Kuzey Kore ile sınırını oluşturan bölgeye yakındır.
Şehir, aynı zamanda Rusya’nın Pasifik Donanması’nın merkezi ve Pasifik kıyısındaki en büyük Rus limanıdır. Şehrin adı “Doğu’nun hükümranı” anlamına geliyor. Batısında Amursky Körfezi, doğusunda Ussuriysky Körfezi ve güneyinde Altın Boynuz körfezi olan en güney ucunda bulunan Russkiy adasından Doğu Boğaziçi boğazı ile ayrılır.
Vladivostok tarihi
Vladivostok şehri, Primorsky Bölgesi’ndeki ve Rusya’nın tüm Uzak Doğusundaki en büyk şehirdi. Sadece Rusya Pasifik kıyısındaki en büyük liman değil, aynı zamanda gelişmiş bir endüstri, bilim, kültür ve ulaşım merkezidir.
Vladivostok, 2 Temmuz 1860 tarihinde bir askeri karakol olarak kuruldu. Yaklaşık 20 yıl sonra da şehir statüsü aldı. Daha önce, modern Vladivostok bölgesi, Bohai eyaletinin bir parçasıydı (698-926). 10’uncu yüzyıldan itibaren Vladivostok, Khitan’a ve daha sonra Jurchen’e aitti. 13’üncü yüzyılın başından itibaren Doğu Xia’nın birkaç Jurchen eyaleti, Primorye topraklarında zaten bulunuyordu, ancak Tatar-Moğol istilasından sonra hepsi yok edildi. Daha sonra, bölge tamamen terk edildi ve 19’uncu yüzyıla kadar neredeyse hiç bahsedilmedi. Çarlık Rusyası günlerinde, bugünkü Primorsky Bölgesi toprakları Çin’e aitti. Antlaşmanın 1858’de imzalanmasından sonra Rusya’nın mülkiyetine geçti.
Vladivostok iklimi
Vladivostok’ta muson etkileşimli nemli kara iklimi vardır. Yazlar ılık, nemli ve yağışlı geçer. Kışlar ise soğuk ve kurudur. En sıcak ay, 19 derece ortalamasıyla ağustostur. Kenti ziyaret etmek için en ideal dönem de yaz mevsimidir.
Vladivostok Saat farkı
Vladivostok (GMT +10) ile Türkiye (GMT +2) arasında 7 saat zaman farkı vardır. Vladivostok’un saati Türkiye’den 7 saat ileridedir.
Vladivostok’a nasıl gidilir?
Türkiye’den Vladivostok’a direkt uçuş bulunmuyor. Fakat kente Moskova üzerinden aktarmalı olarak ulaşılabilir. Ayrıca kente gidişte yine Moskova’dan tren yolculuğunu da tercih edilebilir.
Vladivostok mutfağı
Rus mutfağı denince ilk akla gelen deniz ürünleri, ülkenin mutfak kültürünü diğerlerinden farklılaştıran başlıca öğelerden biri olarak bilinmektedir. Diğer öğünlerde olduğu gibi, kahvaltıda da havyar, lakerda ve balık çeşitlerini tüketen Ruslar, bu özellikleriyle dünya mutfakları arasında farklı bir yere sahiptirler.
Alışveriş
Bu muhteşem şehrin en büyük özelliği göz alıcı Sovyet dönemi antikalarını bulabileceğiniz sayısız dükkâna sahip oluşudur. Şehirde pek çok pazar kurulur ve bunlar şehrin her köşesine yayılmış durumdadır. Buralarda gıda dışında giyim, ev eşyası gibi aklınıza gelebilecek her şey satılır. Şehrin en eski pazarı Sportivnaya pazarıdır.
Vladivostok festivalleri
Kent tam manasıyla bir festival şehridir. Kentte ağutosta V-Rox Müzik Festivali ve Prostor Müzik Festivali, temmuzda Vladivostok Fortress Festivali ve eylülde Pacific Meridian Film Festivali düzenlenir.
Vladivostok fiyatları
Primorskiy Krayı’ndaki en pahalı aylar, gerçek yaz geldiğinde binlerce turistin şehre ayak bastığı Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ucuz hotellerden şehir merkezindeki beş yıldızlı otellere kadar, Vladivostok’ta yaklaşık 700 konaklama seçeneği vardır.
Örneğin şehirde 13 bin 500 — 88 bin ruble arasında fiyatları olan başkanlık süiti odalar bile bulunuyor. Vladivostok yakınlarındaki bir kumarhane otelinde böyle bir oda günlük 110 bin rubleye mal oluyor. Ranzalı yatakları olan pansiyon fiyatları kışın gecelik 400 ruble iken, yazın 900 ruble’den başlıyor. Üç kişilik aile için, üç yıldızlı bir otelde basit bir oda günlük 2-3 bin rubleye mal olurken, daha konforlu oda fiyatları 5 bin rubleye çıkıyor. Vladivostok’un merkezinde, kafeler ve fırınlardan büyük ulusal restoranlara kadar her zevke uygun birçok kafe ve restoran var. Ayrıca şehirde Asya mutfakları da popüler. Sıradan mekanlarda ortalama tutar kişi başına 600-700 ruble iken Business lunch’lar 250 ruble’den başlıyor. Çin kafelerinde açık büfe var. Öğle yemeği gündüz kişi başı yaklaşık 750 ruble iken, akşam 1000 rubleye mal oluyor. İyi bir restoranda ise 3 bin ruble ve üzeri fiyata doyurucu bir öğle yemeği yiyebilirsiniz.
Vladivostok gece hayatı
Şehrin çok canlı ve renkli bir gece hayatı vardır. Muhteşem DJ’lerin performanslar yaptığı pek çok gece kulübü ve barın yanı sıra canlı müzik yapan yerleri de boldur. Şehrin meşhur gece kulüpleri, MN ve Davydov’dur.
Görülmesi gereken yerler
Vladivostok’da şehrin askeri tarihinin getirdiği pek çok hatırat da mevcuttur. Vladivostok macerasında gidilmesi gereken yerler Füniküler, Klasik Otomobil Müzesi, Primorsky Fotoğraf Galerisi, Artetage, Amiral Makarov Heykeli, Primorsky Akvaryumudur.
Dikkatinizi Çekebilir: Kazan | Tataristan | Rusya Federasyonu
Sayfadaki bilgilerin ve görsellerin kullanılması sadece Gazetemru’ya ait bu sayfanın linkini vermek sureti ile mümkündür. Link verilmeyen alıntılar, izinsiz kullanım olarak kabul edilecek ve hukuki süreç başlatılacaktır.